szerző:
hvg.hu

Az alacsony olajár miatt komoly költségvetési gondjai vannak az orosz gazdaságnak, így könnyen arra kényszerülhetnek, hogy ne adjanak új hitelt más országok számára – írja a Portfolio az orosz pénzügyminiszter-helyettes nyilatkozata alapján. A paksi bővítést azonban az Brüsszel is elkaszálhatja, valamint az amerikai GE is már készülődik, hogy mivel tudna bekapcsolódni a projektbe, meglehet, az oroszok helyett.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mit jelentenek az orosz pénzügyminiszter-helyettes megfogalmazásában az "új hitelek", vagyis értelmezhető-e a 2014-ben aláírt paksi hitelszerződésben foglalt 10 milliárd eurós összegre – írja a gazdasági portál. Az orosz gazdaság nehézhelyzetéből fakadóan esik a rubel árfolyama is, ami a kőolaj világpiaci árának folyamatos zuhanásával magyarázható. Az orosz gazdaság rendkívüli mértékben függ az általa exportál kőolajtól, a költségvetést 50 dolláros Brent-olajárhoz kalkulálták, ám jelenleg 29 dollár alatt jár az árfolyam.

©

A paksi erőmű körüli helyzetet bonyolítja az amerikai General Electric által összehívott háttérbeszélgetésen elhangzottak, miszerint a cég megvizsgálja, hogy milyen konstrukcióban tudnak szerepet vállalni a beruházásban. A GE-vezető szerint a Paks II. beruházáshoz a GE a teljes turbinaszigetet és a generátort is tudná szállítani, a teljes bekerülési összeg 1,5 milliárd dollárt is elérheti, ám a magyar tervek szerint a beszállító egy orosz cég lenne, ez részben a hitelszerződés egyik feltétele is, hogy oroszokkal végeztetik el a beruházás jelentős részét.

Ráadásul megvan az esélye annak, hogy az Európai Bizottság tiltott állami támogatás miatt elmeszeli a beruházást. Egy kötelezettségszegési eljárás már indult Magyarországgal szemben, mert a közbeszerzési eljárás során a magyar állam megsértette az uniós szabályokat, miszerint úgy szereznénk be az oroszoktól fűtőelemeket, hogy azt vélhetően más beszállító is tudná teljesíteni, viszont nem történt versenyeztetés. Mint korábban írtuk, az utolsó szög lenne a paksi bővítés koporsójába, ha az esetleges tiltott állami támogatás is újabb kötelezettségszegési áljárást vonna maga után, ami végeredményben komoly pénzbüntetéseket hordozhat.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!