szerző:
hvg.hu

Ismeretlen eredetű forrást találtak a fonódó villamos építésekor a Frankel Leó utcában – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A forrásba barlangi búvárok merültek le, akik egy 2,5 méter mély medencét és több méter vastag iszapréteget is találtak.

A fonódó villamos építésekor a Frankel Leó utcában végzett bontási munkák során ismeretlen eredetű forrást tártak fel még 2015 elején – idézte fel Facebook-posztjában a BKK.

Mivel a budai part és különösen ez a terület rendkívül gazdag hévizes forrásokban és több barlangrendszer is húzódik a környéken, a vállalkozó értesítette a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-t (BGYH). A BGYH-nál közölték, hogy ez a forrás a Timsós forrás, amelyet 1930 óta nem használnak a víz szennyezettsége miatt.

A társaság hozzátette, a forrás vizét a jövőben sem akarják használni, és azt kérte, biztonságosan fedjék le a területet. A BKK szerint a helyszínen földtani-hidrogeológiai barlangtani szakvéleményt készítettek, a forrásba pedig barlangi búvárok merültek le.

Kiderült, hogy a medence jelenleg mindössze 2,5 méter mély és az alján talált több méter vastag iszapból több helyen 24 fokos víz bugyog fel. A medence eredeti mélysége 6,24 méter volt, de az idők során feltöltődött. Az előírásoknak megfelelően a forrást egy vasbeton födémmel lezárták.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!