szerző:
hvg.hu

Az Uber betiltásáról nincs szó, de egységes, minden szolgáltatóra érvényes szabályozást és szankciókat szeretne a kabinet. Úgy tudjuk, a taxisok maradnak a Deák téren, az Uber pedig üdvözli a kormány álláspontját.

Szigorítás vagy a rendszer fellazítása ­– ezt az alternatívát vitatta meg a kormány, és az első verzió mellett döntött ­– jelentette be a kormányülés közben Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációért felelős államtitkára.

A kabinet már csak a közlekedés biztonsága érdekében is egy mindenkire egységes szabályozás tart indokoltnak, olyat, amely mögött végrehajtható szankciók vannak. Erről tárgyalni kíván a taxis érdekképviseletekkel és társaságokkal, illetve akár az Uberrel is.

Az új szabályozás elfogadásáig, a következő mintegy másfél hónapra pedig egy átmeneti rendszer bevezetését javasolja, és szankciókat vezetne be azokkal szemben, akik megsértik a jelenlegi szabályokat. Adóhatósági ellenőrzés, közlekedési szabályok megsértésének szankcionálása ­– említette Tuzson, mi jöhet szóba az átmeneti időszakban.

A kormány egyúttal arra kéri a taxisokat, hogy függesszék fel a tiltakozó akciót, és üljenek tárgyalóasztalhoz – mondta az államtitkár.

Nem vonulnak le a taxisok

Néhány taxis demonstráló a Deák téren azt közölte munkatársunkkal, hogy este 6-kor sajtótájékoztatón reagálnak a bejelentésre. Úgy tudjuk, tárgyalási alapnak tekintik a kormány elképzelését, de nem készülnek levonulni a helyszínről.

Az Uber Tuzson szavaira úgy reagált, hogy üdvözli a kormány álláspontját, miszerint új, modern szabályozási keretre van szükség.

   

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!