szerző:
hvg.hu

A Palkovics László vezette felsőoktatási államtitkárság tárgyalásokba kezd a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával a hallgatói juttatások emeléséről. A hallgatói ösztöndíjak minimális mértékben nőttek az elmúlt években, ráadásul intézményenként eltérő mértékben. A HÖOK nem csak az emelésben, hanem a csalások kiszűrésében is lépne.

Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke egy októberi háttérbeszélgetésen elmondta, hogy gőzerővel dolgoznak azon a javaslaton, amely megalapozhatná a hallgató juttatások, köztük a tanulmányi ösztöndíjak és a szociális támogatások (szoctám) emelését. Jelentős növelést tűztek ki célul, el szeretnék érni a havi 70-80 ezer forintos támogatási szintet is, hogy az igazán rászorulók és a jól teljesítők valóban a tanulmányaikra tudjanak koncentrálni. Palkovics László államtitkár az Educatio szakkiállítás megnyitóján közölte, hogy hamarosan megkezdődnek a tárgyalások. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a HÖOK vezetésével az elmúlt időben jó viszonyt alakítottak ki.

Palkovics László államtitkár
©

A HÖOK által elképzelt emelés az eddigi összegek megduplázását jelentené, és figyelembe venné a hallgatók utazási, lakhatási és tanulmányi költségeinek növekedését az elmúlt években. A juttatásokat az államtól kapott hallgatónkénti normatív alapból osztják szét, azonban a normatív támogatás elenyészően növekedett egyes hallgatói vezetők szerint, és semmiképp sem oly mértékben, amely követte volna az inflációt.

A jelenlegi ösztöndíjak mértéke egyetemenként változik, gyakran félévenként, ugyanis a legszélesebb hallgatói réteget jelentő elsőévesek a tavaszi félévekben juthatnak először ösztöndíjhoz, ami nagy mértékben csökkenti az egy főre leosztható átlagot. Erre már születtek megoldások, az egységesítés is a javaslat része lehet. A legalacsonyabb tanulmányi ösztöndíjak 6-8 ezer forintot jelentenek, más egyetemeken legfeljebb 30 ezer forinthoz juthatnak a legeredményesebb hallgatók. A szociális támogatások mértéke többrétű, attól függően, hogy kap-e valaki lakhatási támogatást, nagycsaládos-e, illetve mekkora az egy főre jutó jövedelem a családban, átlagosan 10 ezer és 30 ezer forint közötti támogatáshoz lehet jutni.

Tavaly év végi vezetőképzőjén a HÖOK a szoctámrendszer reformját tárgyalta, hogy miként lehet minél egységesebb bírálati szempontokat kialakítani, másrészt előrelépéseket akar elérni a szoctámrendszert kihasználókkal szemben is.

Tavaly írta meg az Átlátszó Oktatás, hogy számos egyetemen könnyen lehet csalással magasabb szociális támogatáshoz jutni, ugyanis az elbírálásért felelős egyetemi HÖK-öknek nincs meg a lehetőségük, hogy érdemben vizsgálják egy-egy benyújtott dokumentum hitelességét. A csalások leggyakoribb módja, amikor egy alacsonyabb keresetű rokonhoz jelenti át magát egy hallgató, de bemutatott a portál olyan példát is, mikor képmanipulációval írtak át hallgatók összegeket a jövedelemigazoláson.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!