szerző:
hvg.hu

Elképesztő állapotok uralkodnak a II. János Pál pápa téri volt székházban, amelyből az elmúlt években mindent kihordtak, és hajléktalanok tanyája lett. Az életveszélyes épületet újra és újra feltörték, most a felszámoló elveszítette a türelmét, és a rendőrséggel szerdán lehegeszttette az ajtót. Innentől a behatolók betörőnek számítanak. A székház tulajdonjogán közben két felszámolt cég vitázik.

Szerda délelőtt kiszállt a készenléti rendőrség a hétvégén kigyulladt MSZP-székházba, és kiürítette az II. János Pál pápa téri épületet. A bejárati ajtókat lehegesztették – írta a csütörtöki Népszabadság. Aki innentől fogva bemegy az épületbe, már nem magánlaksértőnek, hanem betörőnek számít.

A felszámolóbiztosnál a hétvégi tűzeset tette be a kaput, ezért kért kiürítést a hatóságtól.

Az évek óta üres és életveszélyessé nyilvánított épület hajléktalanok tanyája lett, a riport szerint mindenfelé térdig ér a szemét, ürülék bűzét érezni, a tetőszerkezet szigetelőanyagát ellopták, ezért víz is áztatja a jobb napokat látott pártközpontot. Egy közelben lakó szerint esténként égetik az ablakkeretet, feszegetik a faburkolatot, isznak, drogoznak az illetéktelenül ott tartózkodók. Hiányzik a lift és a páternoszter, a 3. emeleti tárgyalót szétverték, leszerelték a fémkorlátokat a lépcsőkről, a vezetékeket eltávolították a falakból, az ablakok betörve, az ajtókból barikádokat emeltek. A szemét között hevernek a szocialisták után ott maradt dokumentumok.

Kész csoda – írják –, hogy az épületben csak tűz ütött ki és nem történt nagyobb sérülés, mert a liftakna üresen tátong.

©

Az ötezer négyzetméteres ház tulajdonjogán évek óta vitázik két cég a bíróságon. Az MSZP az épületet kilenc éve csaknem egymilliárd forintért adta el, a legutóbbi értékbecslés szerint 365 millió forintot ér.

Az épületet az MSZP egykori pártpénztárnoka, Puch László Holding Zrt.-je 1,6 milliárd forintért adta tovább a Park View Hotel Kft.-nek. Az offshore cég a Sberbank hitelével négycsillagos szállóvá fejlesztette volna az épületet, de aztán inkább továbbadták a Starline Hungary Kft.-nek. Az Origo értesülése szerint mindkét cég izraeli-kazah érdekeltségbe tartozik. Mindkét vállalkozást felszámolták, és most mindkettő igényli az épületet.

A Starlint Hungary felszámolásával megbízott Vadász and Partner's vezetője, Vadász Endre elmondta, a jogi vita lezárása után lehet csak továbbadni a házat, de ha ő lenne a tulajdonos, ledózeroltatná az egészet. Mint elmondta, legalább ötven lakatot helyeztek el a házon az elmúlt időszakban, de mindet leverték, a lehegesztés után azonban már betörőnek minősülnek a behatolók, így kérhetik a rendőrség beavatkozását.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!