szerző:
MTI

Befejezték demonstrációjukat a taxisok csütörtök délután két órakor Budapest belvárosában. Az Uber ellen tiltakozó személyszállítók elhagyták a Bajcsy-Zsilinszky út, a József Attila utca és az Andrássy út kereszteződését, így megszűnt a forgalmi sávok blokádja.

A demonstráción részt vevő taxisok konvojban végighajtottak az Andrássy úton a Hősök teréig, ahol tettek egy kört. Ezzel ért véget a közös akció.

©

A demonstráció szervezői megállapodtak az illetékes kormányzati szervekkel az érdemi tárgyalások jövő heti folytatásáról – hangzott el a helyszínen megtartott sajtótájékoztatón.

Gelencsér Zsolt szervező megköszönte az emberek türelmét, illetve a rendőrség munkáját. Elmondta: megegyeztek a kormány képviselőivel arról, hogy jövő csütörtökön tárgyalásokat kezdenek a taxistörvényről, illetve az Uber működéséről. Utóbbi korlátozásáról, vagy arról, hogy kötelezettségeik miként egyenlíthetőek ki a taxisok kötelezettségeivel. Szerinte ezzel elérték a demonstráció célját.

Czifery Csaba, a demonstráció másik szervezője azt mondta: az egyeztetésen elhangzott, hogy a kormány a szabályosan működő taxisok oldalán áll, és taxiszolgáltatást kizárólag a kormányrendeletben meghatározott feltételek mellett lehet nyújtani. A fejlesztési tárca vizsgálja a szabályok betartását, illetve komolyabb ellenőrzéseket tartanak a jövőben, szabálytalanság esetén pedig szankciókat alkalmaznak.

A demonstráció szervezői megígérték, hogy a forgalomkorlátozást csütörtökön befejezik.

Az NFM az adófizető taxisok mellett áll

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményben erősítette meg, hogy tárgyaltak a Budapesten tüntető taxisok képviselőivel, akik megígérték: csütörtökön befejezik a forgalomkorlátozással járó demonstrációt. A kormány döntésének megfelelően az NFM közigazgatási államtitkára, Czepek Gábor és közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Tasó László egyeztetett velük.

Azt egyeztetésen elhangzott, hogy a kormány a szabályosan működő, adófizető taxisok oldalán áll, és taxis szolgáltatás kizárólag a kormányrendeletben meghatározott, azonos feltételek mellett nyújtható. Az egyeztetéseket jövő héten folytatják, a minisztérium várja a demonstrálók javaslatait is.

A taxisok hétfő reggel óta akadályozták a forgalmat Budapest belvárosában, így tiltakoztak az Uber ellen. Tüntetésüket előre nem jelentették be, csak hétfő este, szerda éjfélig. Később azt mondták, péntek éjfélig maradnak.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!