szerző:
MTI

Vélhetően német katonák maradványai és nagy mennyiségben veszélyes robbanóanyagok is előkerültek a héten a Vértesben.

Csütörtökön a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal Háborús Kegyeleti Igazgatóság szakértői a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség magyarországi képviselője bevonásával tűzszerész és rendőri biztosítás mellett helyszíni feltárást végeztek Kőhányáspuszta térségében, erdei környezetben – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

A munkálatok megkezdése előtt a honvédség tűzszerészei mentesítették a területet. Három kézigránátot, illetve nagy mennyiségű lőszert szállítottak el – tette hozzá a HM. A tárca szerint ez az eset ismételten rávilágít arra a veszélyre, hogy több mint hetven évvel a háborús események után a föld még mindig nagy mennyiségben rejthet veszélyes robbanóanyagokat.

A hivatalos feltárás során megállapították, hogy korábban a temetési helyet részlegesen megbolygatták, a csontmaradványokat és tárgyi leleteket elmozdították, majd később visszahelyezték. A sírt emiatt eredeti állapotában nem lehetett rekonstruálni. Az előkerült leletek alapján azt feltételezik, hogy az adott helyszínen német katonákat temettek el. A csontmaradványokat és a tárgyi leletek további vizsgálatok elvégzése céljából a budaörsi német-magyar katonatemetőbe szállították – írták.