szerző:
MTI

Kerítést kell építeni Macedónia és Bulgária Görögországgal közös határán, hogy meg lehessen fékezni a migránsáradatot – közölte Orbán Viktor magyar miniszterelnök a szlovén-magyar együttes kormányülésen a szlovéniai Brdo pri Kranjuban.

"Ha nem tudjuk megvédeni az Európai Unió külső határait, akármilyen költséges és megerőltető is az, akkor magunk romboljuk le a schengeni rendszert" – közölte a kormányülésen Orbán Viktor a belső határok nélküli uniós övezetre utalva.

Korábban, a Kossuth Rádión elhangzott pénteki rádióinterjújában azt mondta, a menekültek útvonala "oda terelődik, ahova akar, de hogy Magyarországon nem megy majd keresztül, az egészen biztos". Megismételte, hogy a magyar-román határ egyes szakaszain már megtörtént egy esetleges határzár előkészítése, és a kerítésépítéshez szükséges kapacitások is megvannak.

Szijjártó Péter külügyminiszter eközben Szófiában azt mondta, a macedón-bolgár védvonal már gyakorlatilag létrejött azáltal, hogy Macedónia meghozta a döntését a határőrizet szigorítására és a határ lezárására, és Bulgária jelentős hosszban épített, illetve épít kerítést déli határán.

Szerinte az európai vezetőktől az elmúlt hetekben, hónapokban mindennap lehetett olyan nyilatkozatokat hallani, amelyek szerint a migránsválság az Európai Unió történetének legnagyobb kihívása, és hogy ezt csak úgy lehet kezelni, ha megvédjük a kontinens küldő határait. "Úgy látom, hogy ebben a tekintetben szánalmas kirakatpolitikát folytat az unió, mert a nyilatkozatok ellenére nemhogy aznap, de másnap sem történt semmi" – jelentette ki.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!