szerző:
MTI

Szlovén-magyar közös kormányülés lesz pénteken, a két kabinet közös infrastrukturális fejlesztésekre készül. Előrehaladott szakértői egyeztetések folynak például a koperi kikötő fejlesztéséről, amelybe a magyar állam is beszáll.

Együttes ülést tart pénteken a szlovéniai Brdo pri Kranjuban a magyar és a szlovén kormány a két miniszterelnök, Orbán Viktor és Miro Cerar vezetésével.

A ljubljanai kormány korábban közölte: az ülésen a tervek szerint négy megállapodást kötnek, és egy közös állásfoglalást is elfogadnak.

A két miniszterelnök felszólal egy üzleti fórumon is, amelyet a Szlovén Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a vállalkozásokat és a külföldi beruházásokat támogató szlovén ügynökség szervez.

©

A Balassi Intézet közölte: a Magyar Kultúra Napja alkalmából Orbán Viktor és Miro Cerar új magyar kulturális intézetet nyit meg pénteken Ljubljanában.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint a két ország kapcsolatai a gazdaság, a kultúra és kisebbségpolitika területén új, intenzívebb együttműködési szakaszba léptek, ennek eredménye a pénteki kormányzati csúcstalálkozó Brdo pri Kranjuban.

Közös tervek

A két kormány különösen érdekelt egyes infrastrukturális projektek megvalósításában, így például a vasúti összeköttetés fejlesztésében és a vasútvonalak modernizálásában, a közúti kapcsolatok fejlesztésében, a határkeresztező gázvezeték és magasfeszültségű határkeresztező távvezeték kiépítésében. Lényeges a magyar bekapcsolódás a koperi kikötő fejlesztésébe, amelyről előrehaladott szakértői egyeztetések folynak jelenleg is. 

Az együttműködés más területeken is intenzív, így a mezőgazdaságot, az erdészetet, a turizmust, a kutatás-fejlesztést, valamint a nemzeti kisebbségek támogatását illetően – mutatott rá a tárca.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!