szerző:
hvg.hu/MTI

A főpolgármester elsősorban Lázár Jánosnak arra az állítására kívánt reagálni, amely szerint a főváros 12 milliárd forinttal tartozik a MÁV-nak, de Orbán Viktor is szóba került.

A főváros nem tartozik a MÁV-nak – idézte az MTI Tarlós István főpolgármestert, aki pénteken rendkívüli sajtótájékoztatót tartott.

Tarlós István arra reagálva, hogy Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön azt mondta, a főváros a MÁV-nak 12 milliárd forinttal tartozik, úgy fogalmazott: "nem tudom, hogy a miniszter úr miről beszél". Egy 2010-es szerződésre hivatkozva azt mondta, hogy "egy huncut fillérrel" sem tartozik a főváros a MÁV-nak.

©

A Hír24 tudósítása szerint Tarlós valóban nem kímélte az agglomerációs közlekedéssel és a BKV finanszírozásáról szóló vitában érintett kormánypárti politikusokat.

Megemlítette például, hogy most már Orbán Viktor miniszterelnök szerint is állami feladat a városhatáron kívüli járatok üzemeltetése, majd hozzátette,

a kormányfő azóta elolvashatta a jogszabályokat.
     

Igaz, Horváth Csaba fővárosi MSZP-s frakcióvezető is kapott Tarlóstól, aki a főpolgármester szavai szerint hátbatámadta őt, és akár fel is lehetne jelenteni rémhírterjesztés miatt, mert azt állította, hogy nem lesz Budapesten közvilágítás.

Ellenzéki kijelentésekre reagálva, miszerint csődbe kerül az önkormányzat, Tarlós István azt közölte, hogy a fővárosnak több mint 30 milliárd forintos tartaléka van. A közvilágítás és a szemétszállítás elmaradásával való riogatás "már súrolja a rémhírterjesztés kategóriáját" - mondta

A taxisok ügyével kapcsolatban szólt arról, szerinte a taxisoknak igazuk van abban, hogy ők elfogadták a taxirendeletben foglaltakat és fizetnek adót, az Uber meg nem. Ez azért nincs rendben - tette hozzá. Ugyanakkor szerinte a taxisoknak a taxirendeletre vonatkozóan megfogalmazott kritikáik kapcsán nincs igazuk: arról több mint fél tucatszor egyeztettek, továbbá a taxisok követelték, hogy fix tarifa kerüljön a rendeletbe. A főpolgármester azt is problémának tartja, hogy "soha nem lehet tudni", ki képviseli őket legitimen. Közölte: az új helyzetet valahogy törvényi, majd abból következő rendeletmódosítással rendezni kell.

A főpolgármester az agglomerációs tömegközlekedésről folytatott egyeztetéseket előremutatónak nevezte. A legközelebbi megbeszélés szombaton lesz Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel az ügyben - közölte, hozzátéve: az az elvárása, hogy a megegyezés szülessen meg a Fővárosi Közgyűlés februári rendes ülése előtt.  Elmondta, a jogszabályok szerint az agglomerációs közlekedés biztosítása állami feladat, vita még az átvétel módjáról folyik. Túl azon, hogy kérik az agglomerációs közlekedés tavalyról elmaradt finanszírozását, azt javasolják: ugyanúgy lebonyolítanák a szolgáltatást, mint eddig, és az állam a Volánnak kifizetné az agglomerációs buszközlekedést - mondta Tarlós István. Hozzátette: olyan határozatot is kívánnak hozni a Fővárosi Közgyűlésben, amely arról szól majd, hogy ha elhúzódik a megegyezés, akkor csak térítés ellenében továbbra is technikailag ellátják a szolgáltatást.

A HÉV-re vonatkozóan Tarlós István elmondta, a szerelvényeket két-három éven belül muszáj felújítani vagy új szerelvényeket kell vásárolni, a pályákat is több szakaszon fel kell majd újítani. Minderre 60-100 milliárd forintra lenne szükség. 

Tarlós István bejelentette, hogy a körülbelül ezer embert foglalkoztató Budapesti Közlekedési Központnál (BKK) jelentős - várhatóan 150 fős - létszámleépítés lesz. Hozzátette, a létszámleépítés után lesz a BKK olyan, amilyennek annak idején elképzelte: forgalomszervező és projektkezelő. Elmondta, a BKV-nál 200 fős létszámleépítésben gondolkodnak. Feleslegessé válthat az óbudai garázs és telephely, és ez maximum 400-500 millió forint megtakarítást eredményezhet.

Tarlós István szólt arról is, rákényszerülhetnek arra, hogy a kormánynyál felvessék az utazási díjmentesség kérdését. Szerinte a 65 év felettiek ingyenes utazásnak biztosítását át kellene gondolni. A díjkedvezmény még rendben van, de az ingyenességet át kell gondolni, mert "üres kasszából nem lehet közlekedést finanszírozni" - fogalmazott. Ugyanakkor megjegyezte: a díjmentességhez a főváros nem tud hozzányúlni, azt csak állami akaratra lehet meglépni.

Tarlós István kitért arra is, hogy politikailag támogatja a rezsicsökkentést, de annak hatására kevésbé tervezett, nem kívánatos hatások érik a fővárosi közszolgáltató cégeket. 2010 óta összességében a fővárosi közszolgáltató cégeket több mint 54 milliárd forint veszteség érte ezekből az okokból - közölte, hozzátéve: szívesen venné, ha ezt az állami költségvetésben a fővárosnak juttatott "úgynevezett támogatásoknál" figyelembe vennék. A csillaghegyi öblözet teljes árvízvédelmével kapcsolatban közölte: megkötötték a kiviteli tervekre a szerződést, a munka elkezdése legkorábban 2016 novemberére várható, a kivitelezés időtartamát 18-24 hónapra teszik.  

Tarlós István kérdésre válaszolva azt mondta: az agglomerációs közlekedést az állam nem át-, hanem visszaveszi, ugyanis ez állami feladat. Közölte, ha az államhoz kerül a HÉV, akkor valószínűsíthető, hogy két változata lesz a fővárosi bérleteknek: lesz olyan, amely a HÉV-re is érvényes lesz, és ennek nyilván más lesz a díjszabása.

Tarlós kitért a csütörtöki meghiúsult rendkívüli közgyűlésre is. Mint mondta, botorság azelőtt összehívni ilyesmit, hogy a kormánnyal bármiben megegyeznének. A közgyűlést az ellenzék kezdeményezte, de közülük is csak a képviselők egyharmada ment el, kormánypártiak pedig egyáltalán nem jelentek meg.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!