szerző:
hvg.hu

Három évre próbára bocsátotta a bíróság a kiskunlacházi Orosházi Ferencet, aki 2012-ben egy horthysta nemzetgyűlésen tagadta, hogy megtörtént a holokauszt. A férfi szerint Kertész maga mondja ki ezt a könyvben.

Három évre próbára bocsátotta a bíróság a kiskunlacházi Orosházi Ferencet, aki 2012 nyarán, a Horthyt dicsőítő nemzetgyűlésen nagy nyilvánosság előtt tagadta a holokausztot – tudósított a Népszabadság. A férfinek a 200 ezer forintos perköltséget is be kell fizetnie.

A nemzeti oldalon ismert szónok a nemzetgyűlésen tartott beszéde előtt elolvasta Kertész Imre Sorstalanság című művét, és arra a következtetésre jutott, Kertész maga mondja ki a könyvben, hogy nem volt holokauszt.

A vádlott később a bíróságon tanúként szerette volna beidézni a Nobel-díjas írót, de kérésének nem tettek eleget.

Az ügyész felfüggesztett börtönbüntetést kért Orosházira, a bíró azzal indokolta az enyhébb ítéletet, hogy nem akar mártírt csinálni a férfiből, mert az csak táplálná a gyűlöletet.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész és a védő is gondolkodási időt kért.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!