szerző:
HVG

Nem csak a zárt ülésen is bekapcsolva hagyott mikrofonok okoztak galibát a pénteki szlovén-magyar együttes kormányülésen.

A magyar delegáció három órás késéssel érkezett meg a Brdo pri Kranjuban tartott találkozóra, mivel gondok voltak a repülőgéppel.

„A sajtótájékoztatóra előkészített kamerán maradt bekapcsolva a mikrofon, s csak a miniszterelnöki nyitó beszédek után vettük észre az egészet. A találkozón nem hangoztak el meglepő dolgok, én egy idő után el is mentem a kamerától, a többiek, aki végighallgatták az egészet azt mondták, semmi olyat nem mondtak a felszólalók, ami ne hangozhatott volna el a kamerák előtt is. Az egész 30-40 percig tartott” – mesélte a HVG-nek az egyik, helyszínen tartózkodó szlovén újságíró.

Az viszont szokatlan volt, hogy a magyar küldöttség három órát késett, az ott lévő újságírók szerint azért, mert gondok voltak a magyar kormányt szállító géppel. Meg nem erősített források szerint a gépet Szlovéniából bérelték, s végül egy Budapestre küldött tartalékrepülővel érkeztek meg a magyar kormány tagjai.

A találkozóról beszámoló szlovén napilap, a Delo szerint a nem nyilvánosságnak szánt tárgyalások legérdekesebb pontja az volt, amikor Miro Cerar szlovén kormányfő köszönetet mondott Orbán Viktornak a menekültáradat megállításában nyújtott segítségért, s megállapította, hogy a magyar és szlovén hatóságok által megtett lépések – a kerítésépítés – fontos szerepet játszottak a menekültfolyam szabályozásában. Cerar szerint második védővonalat kell építeni, s meg kell erősíteni a görög-macedón határ ellenőrzését.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!