szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csak minden második berlini lakos született Németország fővárosában. Most megnézheti egy fantasztikus térképen, honnan jönnek a bevándorlók. Magyarországról öt város is jelölve van.

A 3,6 milliós Berlin a beköltözők városa, legkevesebb minden második lakos máshol született.

Az "ős-berliniek" már tavaly is kisebbségben voltak (48%) a lakcímjegyzék szerint, melybe minden újonnan beköltözőnek egy hónapon belül be kell jelentkeznie.

Németország fővárosa annyira vonzza a németeket és a külföldieket, hogy egy korábbi kutatás szerint 2030-ra a lakosság elérheti a 3,8 millió főt. Ebbe azonban még nem volt beleszámolva a mostani menekültáradat, melynek köszönhetően akár 4-5 éven belül is elérhető ez a szám.

 

Egy berlini Pécsről
©

Némileg hozzájárul ehhez a növekedéshez, hogy Magyarországról is egyre többen költöznek Berlinbe: a Berliner Morgenspost frissen közzétett térképe (amely az összes helyet megmutatja, ahonnan több mint 100-an költöztek Berlinbe) Budapestet is egy erős küldő városnak ábrázolja. A háttérstatisztikák szerint Budapestről 2102-an, Szegedről 850-en, Debrecenből 807-en, Miskolról 718-an, Egerből 703-an költöztek Berlinbe. A magyar főváros ezzel a 112. helyen szerepel a leggyakoribb szülővárosok között - többen jöttek Budapestről Berlinbe, mint például Augsburgból, Darmstadtból vagy Koblenzből.

A nagyszerű térkép itt megtekinthető.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!