szerző:
Kálmán Attila

Tizenkettedszer értékelt évet Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök. Végigzongorázott majd minden slágertémát, amellyel lehet egyet ütni a Fideszen vagy Orbán Viktoron. A sötét jelenképpel szemben azonban fényes jövőt is vázolt, amelynek nem más a letéteményese, mint ő és a Demokratikus Koalíció.

Az országvédelem erőt sugárzó hamis díszletei között pusztul az ország, szétesést látok, ha körülnézek

– kezdett bele Gyurcsány Ferenc tizenkettedik évértékelő beszédébe a Duna-korzó egyik szállodájának különtermében.

Az ex-miniszterelnök nem okozott meglepetést azoknak, akik már hallották beszélni: a Fidesz ellentáborának közkedvelt vesszőparipái mellett aktuális ügyeket előhúzva tüzelte egy órán át a Demokratikus Koalíció őszbe csavarodott szimpatizánsait.

Reményvesztett sokaság az egyik oldalon, urizáló kevesek a másik oldalon

–  festett lehangoló helyzetképet a magyar társadalomról a pártelnök. Majd azzal folytatta, hogy az Orbán-kormányok elérték, a tisztesség osztályrésze "lesajnált naivitás", ezért pusztul az ország, ahol az árulásból és a lopásból lett érték. De majd a DK, mert itt még van lelkesedés – amint a vastaps is igazolta rögvest Gyurcsány kijelentése után.

Földmutyi

Egy "tehetséges, vidéki gázszerelőről" kezdett beszélni ezután, aki "másodpercenként keres ezer forintot" – félreérthetetlenül utalva arra, hogy szerinte Mészáros Lőrinc remek szimbóluma a Nemzeti Együttműködés Rendszerének.

A földekből is szépen bevásároló felcsúti polgármesterrel Gyurcsány feladta magának a labdát:

Az a lényeg, hogy pár tucat csókos kaphasson 3-400 hektár földet, az pedig nem számít, hogy mi lesz százak és ezrek megélhetésével

– osztotta meg a DK-vezér véleményét a földárverések menetéről. De megígérte, hogy "mindent visszavesznek" – jelentsen ez bármit is –, ha leköszön az Orbán-rezsim. Majd nemes egyszerűséggel azt mondta, hogy Orbán egy "politikus gúnyába bújt bűnöző."

Emberségesen, de óvatosan a menekültekkel

A menekültválsággal kapcsolatban óvatosabban fogalmazott a tavaly menekülteket a házába fogadó ex-miniszterelnök, de ahhoz ragaszkodott, hogy

embernek kell maradni.

Még ha rejt is kockázatokat a tömegesen érkező menedékkérők áradata. Gyurcsány konkrét neveket Orbánén kívül nem említve azt is mondta, hogy "fajankók" kormányoznak néhány országot és a rövid távon nyereségesnek tűnő politikai játszmázás vége könnyen Schengen bukása lehet. Szerinte viszont ez rossz irány: a cél a szabályozott bevándorlás lehetne, amivel a hiányszakmákat is fel lehetne tölteni.

A Gazprom legvidámabb barakkja leszünk

– idézte Orbán Viktor korábbi kritikáját Gyurcsány, aki szerint ennyiből is látszik a Fidesz-kormány köpönyegforgatása. Ő viszont minden körülmények között Európa felé vinné Magyarországot, különben "nem lesz ország" – ígért és fenyegetett egyszerre.

Gyurcsány szerint Gyurcsány alatt minden jobb volt

Az igazi problémák azonban nem ezek Gyurcsány Ferenc szerint, hanem a kivándorlás, ami szerinte annak köszönhető, hogy politikai ellenfelei tönkrevágták Magyarországot:

Naponta három orvos és két nővér hagyja el az országot.

A volt kormányfő felidézte a közelmúlt tiltakozó jegyzékeit: kiállt a pedagógusok és az orvosok mellett is. Majd számokat sorolt arról, hogy az ő idejében mennyivel kevesebbet kellett várni különböző műtétekre.

"Hiányszakma szinte minden" – folytatta Gyurcsány, majd megjegyezte, hogy úgy tűnik, taxisból legalább van elég. Kijelentését arra használta fel, hogy gúnyolódjon Orbánon, aki "még a számítógépet sem tudta maga bekapcsolni néhány éve", így hogy érthetné, mi az az Uber. Pedig a technológiai fejlődés "nem fog megállni az országhatárnál", próbálta diszkreditálni újabb módszerrel Orbánt.

Végül kitért a sorkatonaság és nemzeti italbolt azóta kormányoldalról is tagadott ötleteire. De szerinte "ezek a fiúk akkor is hazudnak, ha kérdeznek", idézte fel a szintén tagadott egykulcsos adót Gyurcsány.

Beszédét a gazdasági helyzet taglalásával fejezte be, amit aztán rövidre is zárt egy párhuzammal: amikor ő volt a miniszterelnök, akkor idejött a Mercedes, most pedig Szlovákiába ment a Land Rover. Szerinte ez mindent elmond és erre egyszer a választók is rá fognak jönni, ezért ő és pártja már az Orbán utáni korszakra készül.

Orbánt nem elküldeni a legnehezebb, hanem az örökségével megbirkózni.

– zárta sorait Magyarország volt és reményei szerint jövőbeni miniszterelnöke.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!