szerző:
MTI

Háromnapos hivatalos látogatásra Mongólia fővárosába, Ulánbátorba utazik ma Orbán Viktor miniszterelnök.

©
Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője korábban közölte: a kormányfőt útjára elkíséri több miniszter és egy mongol befektetések iránt érdeklődő üzletemberekből álló küldöttség is.
    A tervezett program szerint érkezésének másnapján, hétfőn Orbán Viktor szűk körű megbeszélést folytat Csimedín Szaikhanbileggel, Mongólia miniszterelnökével, majd a felek államközi megállapodást írnak alá. A delegációt fogadja Dzandákhí Enkhbold, a Nagy Állami Hurál elnöke, a találkozó után pedig üzleti fórumot tartanak, amelyen felszólal a magyar kormányfő is.
    Kedden bilaterális miniszteri találkozókra kerül sor, majd Cahiagín Elbegdordzs, Mongólia elnöke fogadja a magyar küldöttséget. A hivatalos programot üzleti ebéd zárja.
    A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a két ország kapcsolatairól az MTI érdeklődésére közölte: a Magyarország és Mongólia közötti gazdasági együttműködés az elmúlt években folyamatosan erősödött: 2014-hez képest a Mongóliából érkező import tavaly csaknem megtízszereződött, így 0,12 millió dollárra emelkedett. Az import javulása a textilfonal, szövet, textilipari gyártmány behozatal bővülésével és az energiafejlesztő gép- és berendezés-import megindulásával magyarázható. A magyar export továbbra is csaknem 8,5 millió dollár feletti összegre rúg, főbb termékei a gyógyszer, gyógyszerészeti termékek és a speciális szakipari gépek voltak.
    A magyar kormányzat kiemelt szándéka, hogy részt vegyen mongóliai fejlesztési programokban, tekintettel arra, hogy a térségben Mongóliát stratégiai partnernek tekinti.
    A kétoldalú kapcsolatok és a gazdasági, kereskedelmi együttműködés bővítésének érdekében tavaly Ulánbátorban ismét megnyílt a magyar nagykövetség és megkezdte működését a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. ulánbátori irodája.
   

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!