szerző:
hvg.hu

Az alapvető jogok biztosához fordult a Párbeszéd Magyarországért, mert embertelen körülmények között dolgoztattak nyáron a hőségben több közmunkást Várpalotán. Az ombudsman jelentéséből kiderül, hogy a nyáron tartott munkaügyi ellenőrzés valóban súlyos hiányosságokat tárt fel, amiket azután orvosoltak. A Párbeszéd Magyarországért szerint viszont a várpalotai nem egyedi eset. A kormány szerint mindenkinek be kell tartani a szabályokat és biztosítani a megfelelő munkakörülményeket – hangzott el a hétvégi RTL Híradóban.

Az RTL Klub nyáron mutatta be két férfi történetét, akik egy várpalotai lakótelepen dolgoztak közmunkásként egy támfal javításán. Mindketten 40 éve kőművesek, állásuk azonban nem voltak, így vállalták a közmunkát: segédmunkásként alkalmazták őket, alig 50 ezer forintért. Azt mondták, hogy hőségriadó idején embertelen körülmények között dolgoztatták őket, nem kaptak elég vizet, WC-re sem tudtak menni. Miután nyilatkoztak, nem hosszabbították meg a szerződésüket, és azóta sem kaptak munkát.

Molnár Margit, a PM várpalotai elnöke szerint a két férfi közül az egyik azóta agyvérzést kapott, a létminimum alatt tengeti az életét.

A PM az ombudsmanhoz fordult az ügyben, és kiderült, hogy tényleg nem voltak megfelelőek a körülmények. A nyári munkavédelmi vizsgálat után a közmunkások már kaptak elég vizet, és WC-t is biztosítottak nekik.

Szabó Tímea, a PM társelnöke szerint a várpalotai eset nem egyedi, más településekről is kaptak hírt hasonló problémákról.

A párt a Veszprém megyei kormányhivatalhoz fordul, hogy kiderüljön, változtak-e azóta a közmunkások körülményei.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációs államtitkára a konkrét esetről nem nyilatkozott, csak annyit mondott, hogy a megfelelő munkakörülményeket mindenhol biztosítani kell. Keresték az ügyben a várpalotai polgármestert, de ő nem válaszolt az RTL Híradó kérdéseire.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!