szerző:
hvg.hu

Magas a levegő szállópor-tartalma Budapesten, emiatt Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát – közölte hajnalban a Főpolgármesteri Hivatal. A fővárosban szombaton tíz, vasárnap tizenegy mérőponton haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket a szálló por egy napra számított átlageredménye. Az előrejelzés szerint hétfőn sem várható nagymértékű javulás.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira, például a gyermekekre, az időskorúakra vagy a krónikus betegekre. Ilyenkor asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma – derül ki a hivatalos leírásból.

Elsősorban a veszélyeztetett csoportokba tartozóknak azt javasolják, hogy kerüljék a forgalmas tereket, útszakaszokat, ne szellőztessenek, és ha lehet, ne legyenek a szabadban – olvasható a budapest.hu-n.

Az elmúlt napokban több településen hívták fel a figyelmet a megnövekedett légszennyezettségre, például Miskolcon és Debrecenben. Az Országos Közegészségügyi Központ legutóbbi adatai szerint a levegő magas szállópor-tartalma miatt Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Miskolcon, Debrecenben és Nyíregyházán veszélyes a levegő minősége. Emellett Budapest, Vác, Hernádszurdok, Oszlár és Eger levegőjét egészségtelennek minősítette az OKK.