szerző:
MTI

Őrzi tavaly ősszel visszaerősödött táborát a Fidesz–KDNP, a teljes felnőtt népesség körében pedig az MSZP – ugyan a statisztikai hibahatáron belüli különbséggel is, de – megelőzte a Jobbikot – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, január közepi felméréséből.

Januárban a megkérdezettek 32 százaléka szimpatizált a kormánypártokkal, "ami statisztikai értelemben azonos a decemberi 34 százalékkal"; a kormánypártok támogatottsága továbbra is magasabb, mint az összes ellenzéki párté együttvéve – mutatják a Nézpont Intézet reprezentatív, ezerfős mintán elvégzett telefonos felmérésének eredményei.   

A Jobbik az év első hónapjában sem tudott erősödni a tavaly év végi mélyponthoz képest, a párt támogatottsága jelenleg 10 százalék a teljes felnőtt népesség körében. A 11 százalékon álló MSZP a baloldali táboron belüli támogatottságát is növelni tudta az öt százalékon álló DK-val szemben. 

A baloldal (MSZP, DK, Együtt, PM) egésze ugyanakkor érdemben továbbra sem tudott erősödni a Nézőpont Intézet szerint. Az Együtt és a PM tábora 1-1 százalékos, míg az LMP-vel változatlanul a megkérdezettek 3 százaléka szimpatizál – áll a kutatás összegzésében.

A Nézőpont szerint a legvalószínűbb listás eredmény (potenciális szavazók) alapján a Fidesz–KDNP 44, a Jobbik 23, az MSZP 15, a DK 7, az LMP 5, az Együtt 2, a PM pedig 1 százalékon áll.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!