szerző:
hvg.hu

Orbán különleges poltikusi tehetsége van, ami viszont rendszeresen bajba sodorja - írja a támogatói és kritikusai véleményét összegző, részletes elemző publikációjában a Voice of America külpolitikai szakírója, Jamie Dettmer az orbáni politikáról.

Hótól és hidegtől szenved  - írja le a körülényeket Jamie Dettmer a VoA hasábjain - az a nagyjából ezer ellenzéki, akik a parlament mellett tüntetett az Orbán-kormány újabb alkotmánymódosítása ellen, amely a terroveszélyhelyzet alaptörvénybe iktatásáról szól. Dettmer évek óta tudósít a közel-keleti és a kelet-európai eseményekről, megjárta a polgárháborús ukrán Majdan teret, Szíriát és Libanont is az elmúlt években, ezúttal Orbán Viktor európai megítélését járta körül, közel minden oldalról.

Orbán Viktor közös sétája Mészáros Lőrinccel, Csányi Sándorral, valamint Fazekas Sándorr miniszterrel
©

A "harcos" Orbán Viktort az európai baloldal páriájaként jellemzi, akit Bokros Lajos, a MoMa vezetője úgy kritizált, hogy újabb alkotmánymódosítása "egyszer és mindenkorra véget vet a demokráciának." Dettmer Orbán helyzetét az 1980-as évek beli Londonhoz hasonlítja, mikor minden héten tüntettek Margereth Thatcher ellen, aki szintén egy olyan politikus volt, aki eltervezte, hogy felrázva a dolgokat és szembemegy a liberális közvélekedéssel.

A terrorveszélyhelyzet egy újabb fekete pont Orbánnak a baloldaliak szemében - írja Dettmer. Orbán emellett megnyerte magának a többi közép-európai populista párt támogatását a migránsellenes politikájával. Ennek is köszönhetően állhat szemben Brüsszellel, visszautasítva a további európai integrációs törekvéseket, amely szintén nem hat megnyugtatóan a baloldaliak számára.

2010-es újraválasztása óta kritikusai a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerének leépítését látják politikájában, ám Dettmer idézte a Politico szaklapot is, mikor a lap egyszerűen "Európa új diktátorának" nevezte a miniszterelnököt.

©

Támogatói szerint Orbánt kettősmérce alapján ítélik meg, és szándákosan kap túlzó jelzőket. A terrorveszélyhelyzetet is csak egy szigorú belbiztonsági intézkedésként jellemzik, amely hasonlatos Francois Holland francia elnök által bevezetett jogrendhez a párizsi merényletek után. Azonban Hollande-t sosem érte olyan kritika, hogy Putyinhoz vagy a török Erdoganhoz hasonlítsák, mint autoriter vezetőt - összegzi Dettmer tapasztalatait.

Kritkusai azonban úgy látják, hogy Orbán önkényt gyakorol a kormányzati döntéshozatalban, állami szerződésekkel és közbeszerzésekkel hoz helyzetbe vállalkozókat, akik a médiát is irányíthatják. Orbán támadja a nemzetközi, főleg európai civil szervezeteket is, illetve rendszeresen Soros György befolyására mutat rá, ha Amerikából érkezik ellene kritika - összegzi Dettmer, aki hozzáteszi, hogy Orbán is a Soros-ösztöndíj segítségével tanulhatott Oxfordban. Dettmer felhozza az állami közmédiát is, amely hatalmas költségvetésével a kritikusok szerint csak az állami proagandáról tájékoztatja a lakosságot, azonban az újtörvények hatására mégsem voltak emiatt bírósági szankciók.

Dettmer szerint Orbán üzenete világos 2008, a gazdasági válság óta: A globalizáció aláássa a nemzeti szuverenitást, a nemzetállamok kultúráját és hagyományát pedig a bankárok és az eurokraták gyengítik. Idézi Gerald Frostot, a Danube Institue jobbközép agytrösztjét is, aki szerint Orbánnak kiváló tehetsége van arra, hogy az utca emberét megértse, ezen túl egy politikust nem tesz semmi sem boldogabbá, mint hogy megnézze, hogy meddig mehet el Brüsszellel szemben.

Tatcher egykori tanácsadója, John O'Sullivan is nyilatkozott Dettmernek, szerinte Orbán egy spontán, kalandvágyó, kísérletező politikus, akit zavar, ha nap nap után ugyanazt a poltikát kell folytatnia. Az új ötletekkel együt vállalja a kockázatot is, és "természetesen bajba is kerül" emiatt. Mikor O'Sullivan először hallotta Orbán illiberális kijelentését, azonnal tudta, hogy ez örökre megbélyegzi őt.