szerző:
hvg.hu

Kihívó nélkül vezeti a Fidesz-KDNP a pártok támogatottsági versenyét, ráadásul csak ők tudtak érdemi növekedést produkálni 2016. év elejére, minden más párt támogatottsága stagnált vagy csökkent. A Jobbik-MSZP párharc is másképp alakul, mint azt a Nézőpont mérte.

A Tárki legfrisebb felmérése szerint a jobb- és baloldali ellenzéki pártok támogatottsága együttesen sem tesz ki annyit, mint a kormányzó Fidesz-KDNP tábora. A kormánypárt ráadásul még némileg növelte is előnyét a többekhez képest. Minimális növekedést ért el az Együtt, de 1-2 százalékos támogatottságának növekedése a statisztikai hibahatárnak is köszönhető lehet.

Nagyobb méretért kattintson!
©

Érdekesség, hogy a Nézőpont Intézet felméréséhez képest a Jobbik táborát háromszor nagyobbra taksálják, mint a harmadik helyezett MSZP-tábort. A Nézőpont szerint az MSZP - bár statisztikai hibahatáron belül - megelőzte az Jobbikot. A Tárki szerint a teljes baloldali ellenzéki csoport akkora, mint a Jobbik támogatottsága önmagában.

A kormánypártok 28-ról 31 százalékos támogatottságra tettek szert, a biztos választók körében 51-ről 54 százalékra nőtt a támogatottságuk. Kismértékben csökkent a bizonytalanok - egyébként hatalmas - tábora is, 45-ről 42 százalékra mérséklődött a teljes népességhez viszonyítva.  A többi párt támogatottsága lényegében változatlan: a Demokratikus Koalíció 6 százalékos és a Párbeszéd Magyarországért 1 százalékos támogatása megmaradt, az Együtt pedig az októberi 1 százalék után januárban 3 százalékon áll, és az LMP eredménye sem változott, 4 százalékon maradt - írja a Tárki jelentése.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!