szerző:
Pálmai Erika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A mentősök már letakarták, a tűzoltók viszont újraélesztették: így maradt életben a most 13 éves Noel egy hét évvel ezelőtti súlyos baleset után. Járni még tanul, az iskolai tananyagból viszont sikeresen vizsgázik. Csütörtökön jótékonysági koncertet rendeznek a kis túlélő javára.

Újbudán, a Sas-hegyre menő, meredek Pannonhalmi úton évtizedekkel ezelőtt még buszok jártak, talán ez az oka annak, hogy a kertvároshoz képest igen széles és jó minőségű az út. Lehet rajta száguldozni, amit sokan meg is tesznek, s eközben gyakran elhomályosul a jobbkézszabály. Az elsőbbség meg nem adása okozta azt a hét évvel ezelőtti súlyos balesetet is, amiben egy, síoktatásról az oviba tartó, 4-6 éves gyerekekkel teli busszal ütközött egy terepjáró.

Az ütközés következtékben a busz az oldalára fordult, és a biztonsági öv nélküli üléséből kirepülő, akkor hatéves Noel a roncs alá szorult. A mentősök őt már halottnak hitték, letakarták, miközben a többit sérültet látták el. A tűzoltók viszont nem adták fel: kiszabadították, majd újraélesztették a kisfiút. Ő pedig életben maradt.

„Ovi hív”

„Valószínűleg sosem fogom elfelejteni, néztem a telefont, „ovi hív”. Többször eszembe jutott, mióta oviba járt Noel, hogy lesz-e vajon ilyen. Gondoltam magamban, na tessék, a gyerek eltörte a kezét. Mosolyogtam, hogy mi sem ússzuk meg a gyerekkort csonttörés nélkül. De mikor az óvodavezető hangját hallottam, kérdezte, hogy eljutott-e már hozzám a hír, éreztem, hogy nagyobb a baj, mint egy csonttörés, és amikor kimondta, hogy autóbaleset, már zokogtam” – így emlékezett arra a napra a Kis túlélő blogjában Mészáros Ivana, Noel édesanyja.

A baleset helyszíne
©

Előbb éber kómában töltött, majd ébredés után „alvás nélküli, izomfeszüléses, fájdalmas, szenvedős napok jöttek”.  Másfél hónapos kórházi kezelés után, január 7-én mehettek haza, kegyetlen diagnózissal: a baleset következtében fellépő oxigénhiányos állapot agysejteket károsított. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy Noel nem vesztette el az emlékeit, sem mindazt, amit addig megtanult.

A baleset óta viszont nem tud egyedül mozogni, sem pedig beszélni. Noel agyában ugyanis az a rész sérült, amely összehangolja a különféle izommozgásokat. „Ő beszél, csak nem képes artikulálni, ezért nem érthető, amit mond, elindítja a mozdulatot is, csak az agya aztán elvágja az információt” – magyarázta az édesanyja.

Úgy él, mint egy sportoló

A kórházi kezelés után minden létező mozgásterápiát kipróbáltak: dolgoztak Pető- és Dévény-módszerrel is, csinálták a HRG-t (hidroterápiás rehabilitációs gimnasztika) és a TSMT-t (tervezett szenzomotoros trénig), jártak külföldön is. Noel fejlődését azonban az amerikai Doman-módszer segíti leginkább. A Glenn Doman pennsylvaniai rehabilitációs orvosnak, az amerikai Kómából Felépülők Egyesületének elnökének nevéhez fűződő program lényege, hogy próbál minél többet megtudni az ember optimális működéséről, és az alapján kialakítani a terápiát. Eszerint például az embernek hat hét gyakorlásra van szüksége, hogy egy régi rossz szokást egy újra cseréljen, és hat  hónap telik el, mire az agyunk megtanul valami újat, megfelelő ismétlésszám mellett.

©

Noel most tulajdonképpen úgy él, mint egy sportoló, aki élete nagy versenyére készül. Naponta többször edz, még szombaton is, magántanuló – olvasni fél év alatt tanult meg -, és fokozottan figyel az étrendjére is. Mindebben önkéntes főiskolai hallgatók vannak segítségükre. Az ő célja azonban nem egy aranyérem, hanem az, hogy önállóan tudjon mozogni.

©

„Életben van, és látom, ahogy fejlődik. Ez jó” - mondja az édesanyja, aki egyedül neveli fiát. Az elmúlt években azért volt, hogy ő is elbizonytalanodott. Négy év után került padlóra, ahogy ő mondta „felfogtam, hogy a baleset megtörtént”. Hirtelen nem tudta eldönteni, van-e még értelme annak, hogy tornáznak, vajon képes lesz-e valaha önálló életet élni, mozogni, segítség nélkül enni. Azóta helyükre kerültek dolgok: „ha csak hat évet éltünk volna együtt, akkor rengeteg közös élményt kihagytunk volna”, fogalmazott az édesanya, aki mélyen hiszi, hogy „az élet nem attól szép, hogy az ember tud járni”.

Koncert egy egérért

Noel már le tud mászni a kanapéról, és az álláshoz sem kellenek már emberek, elég néhány ujj segítségképpen. Édesanyjával moziba, színházba és koncertre is járnak. Noel – akit nem mellesleg már tiszteletbeli tűzoltóvá is avattak - imád lovagolni és tavaly október még lépcsőt is „futhatott tűzoltókkal a Lépcsőfutó Országos Bajnokságon. Legújabban hegedűt kért, azon szeretne játszani.

©

Az édesanyja – aki fia és sorstársai megsegítésére hozta létre a Kis Túlélő Alapítványt – egy szemmel irányítható egeret szeretne vásárolni, amivel Noel leírhatná gondolatait, levelezhetne családdal-barátokkal, játszhatna, vizsgázhatna az iskolában. Csütörtökön jótékonysági koncertet ad a Hot Jazz Band és az argentin tangózenekar, a Tango Harmony a MOM Művelődési Központban, a koncert teljes bevételét, a Kis Túlélő Alapítvány kapja.

A vétkes sofőr tömegszerencsétlenség okozásáért másfél évi börtönbüntetést kapott, és egy évre eltiltották a járművezetéstől. A baleset nyomán beígért szigorítások beváltatlanok maradtak. Mert bár az szigorú büntetésre számíthat, aki a saját autójában gyerekülés vagy ülésmagasító és biztonsági öv nélkül szállítja a gyerekét, a gyerekeket szállító buszokra nézve már nincs ilyen szigorú előírás.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!