szerző:
hvg.hu

Olyan feladat is szerepelt a gimnáziumi matekfelvételiben, amelynek feladványa alapján két jó megoldása is lehet, a megoldókulcsban azonban csak az egyiket említették meg.

A január 16-án írt gimnáziumi felvételi tesztek egyik feladatának hibás volt a megoldókulcsa - írja a 444.hu.

A nyolcosztályos gimnáziumba készülő negyedikeseknek szóló egyik feladat 8. példájában egy bőrönd számzárjának három szemjegyű nyitókódját kell kitalálni, ehhez a feladatban szereplő kislány az alábbi instrukciót adja: "Az enyém a legnagyobb olyan 900-nál kisebb szám, amelynek mindhárom számjegye különböző, és páratlan."

Ezt kétféleképpen is lehet érteni: hogy mindhárom számjegy páratlan, vagy hogy csak a három különböző számjegyből álló háromjegyű kód a páratlan. Előbb esetben a 795 a jó megoldás, utóbb esetben a 897, mégis, a hivatalos megoldókulcsban csupán az első megoldás szerepelt, pedig a leírás teljesen kétértelmű.

Csak egy megoldást fogadtak el

A 444.hu-nak egy szülő jelezte a dolgot, az ő gyereke 897-et adta meg megoldásként, és a reklamáció után megadták a pontot. Ez azonban nem jelenti azt, hívja fel a figyelmet a híroldal, hogy másutt is automatikusan javítják a pontlevonást, hanem minden szülőnek kérnie kell azt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!