szerző:
hvg.hu

Sérült szöveteket próbálnak regenerálni egy itthon újnak számító eljárással Debrecenben – írja a Dehir. Ennek lényege, hogy a beteg saját zsírszövetéből nyernek olyan sejteket, amelyek a testbe visszajutva regenerálják a sérült vagy hiányzó szöveteket. Ez például a térdbetegeknek jelenthet jó hírt.

Magyarországon először egy debreceni magánklinikán végezték el az újfajta operációt. A lényege, hogy a betegből zsírszövetet távolítanak el, két egyenként két milliméteres lyukon. A kivett zsírt henger alakú edénybe, egy sóoldatba töltik. Ezt összerázzák, így választják szét a sejteket – olvasható a tudósításban.

Úgynevezett mechanikus szeparálás történik. A sejtméretek szerint választódik el a kívánt és nem kívánt sejtféleség, így tudják feldúsítani, visszanyerni a regenerációhoz fontos sejteket – magyarázta Molnár Csaba vezető főorvos.

A kinyert és megfelelően kezelt sejteket visszajuttatják a testbe, és ott képesek regenerálni a sérült szöveteket, helyreállítani például a térdporcot.

A technológiát egy olasz orvos fejlesztette ki. Az eljárást már a világ több országában alkalmazzák, Magyarországon azonban most először. Elsősorban az ortopédia, traumatológia területén, a porc regenerációjára használják.

A folyamatnak a tapasztalatok szerint a műtét után, 3-4 hónappal lesz érezhető eredménye.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!