szerző:
hvg.hu

A kaposvári önkormányzat annak ellenére intézkedett az LMBT Szövetséggel szemben, hogy a rendőrség szabad utat engedett tavaly nyáron egy rendezvényüknek.

Az ország tíz városában tavaly nyáron szervezett kampányt az LMBT ernyőszervezet a társadalmi érzékenység javítására, hogy a melegekkel, leszbikusokkal, biszexuálisokkal és transzneműekkel szemben megértőbb és jogtisztelőbbek legyenek az állampolgárok. Kaposvár kivételével mindenhol nagyobb problémáktól mentesen, hatósági akadály nélkül zajlottak az utcai megmozdulások, azonban a rendőrség zöld jelzésének ellenére az önkormányzat megbírásgolta a szervezetet – írja a nol.hu.

A bejelentett demonstráció helyszínén felállítottak egy sátrat, azonban a megjelenő közterületfelügyelő arra utasította őket, hogy azt bontsák le. A szervezők hiába mutatták meg a rendőrségi engedélyt, egy huzavonát követően 20 ezer forint bírásgot róttak ki rájuk. A gyülekezési jog biztosította szabadságokra hivatkozva a szervezet kérte a bírság eltörlését, erre viszont az önkormányzat nem volt hajlandó, ezért bíróságra került az eset.

A Kaposvári Járásbíróság csütörtöki ítéletében jogerősen a meleg szervezetnek adott igazat, rámutatva arra, hogy a bírsággal az önkormányzat saját rendeletével ment szembe, ugyanis a gyülekezési jog gyakorlására nem kell közterületfoglalási engedélyt is kérni. Az aktivisták szerint az önkormányzat tudatosan értelmezte félre saját rendeletét, a bírságolást egy homofób lépésnek vélik. A városháza továbbra is fenntartja a bírság jogosságát, így jogorvoslaton gondolkodnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!