szerző:
hvg.hu

Még csak nyomozni sem hajlandó az érdi rendőrség abban az ügyben, amiről nemrég számolt be a hvg.hu: a tulajdonos szerint beköltözött az ingatlanközvetítő a házába, aminek eladásával megbízta.

Elutasította az Érdi Rendőrkapitányság annak az érdi tulajdonosnak a feljelentését, akinek házába múlt decemberben beköltözött az ingatlan eladására felfogadott közvetítő.

A furcsa ügyről a hvg.hu számolt be – itt részletesen olvashat róla –, miután a Belgiumba kiköltöző családnak szólt a szomszéd, hogy valaki lakik a házukban. Hamar kiderült, hogy a szabályos szerződéssel megbízott ingatlanos költözött be, akinek így persze kulcsa is volt – már a tulaj szerint, mert ő maga azt állította, hogy neki erre engedélyt adtak.

A tulajdonos viszont kiakadt, mert szerinte ott lakásról szó sem volt, arra pedig végképp nem hatalmazta fel a megbízott közvetítőt, hogy lecserélje a zárat. „Többször kifejezetten kértük, telefonon és írásban is, hogy azonnal hagyja el a házat. A legdurvább viszont a zár lecseréltetése volt, ami szerintem bizonyíték a visszaélésre. Elképesztő, hogy jelenleg csak egy embernek van kulcsa az én házamhoz, és az nem én vagyok, hanem az ingatlanügynök” – mondta korábban lapunknak.

Ezért feljelentést tett magánlaksértés vétségének gyanúja miatt az Érdi Rendőrkapitányságon, amelynek válaszát pár nappal ezelőtt kapta készhez. E szerint elutasítják a feljelentést, mert az előzetes információgyűjtés során arra jutottak, hogy a tulajdonos és felesége „a szóban forgó ingatlanban életvitelszerűen nem laknak”. Így nem történhetett magánlaksértés, mert nem voltak „birtokban”, nem laktak a házban.

Illet volna legalább kivizsgálni?

Valóban, a jogi szabályozás nem a tulajdont, hanem a birtokon belül lévőt védi, így a magánlaksértés tényállása tényleg nem passzol a történtekre. A hvg.hu által megkérdezett jogász szerint ugyanakkor „legalább nyomozni nem ártott volna”, hogy egy megalapozott tényállás alapján dönthessék el, esetleg más bűncselekmény nem valósult-e meg.

A feljelentésének extra gyors hatósági „elintézésére” az azóta már külföldön élő tulajdonos sommásan annyit reagált: „ha jól értem, akkor Magyarországon nem bűncselekmény, ha a tulajdonos tudta nélkül lecseréled a zárakat, amennyiben életszerűen nem ott tartózkodik – érdekes álláspont”.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!