szerző:
hvg.hu/MTI

Az MSZP elnöke szerint távoznia kell Balog Zoltán miniszternek, mert nem csak az oktatás terén mondott csődöt a kormány politikája, hanem az egészségügyben és a szociális szférában is.

A Herman Ottó Gimnázium január eleji nyílt levele óta először szólították fel nyilvánosan Balog Zoltán minisztert a távozásra. Tóbiás József pénteki sajtótájékoztatója szerint azonban nem csak az oktatás terén vallott kudarcot a kormány politikája. Az ellenzéki párt elnöke szerint az oktatási reformot "nem túltolták, hanem eltolták", a rendszerben pedig nem korrekcióra, hanem új alapok lefektetésére van szükség.

Tóbiás József szerint Balog Zoltánnak nem csupán az oktatási kérdések miatt kellene országjárást tartania, hanem az egészségügy és a szociális terület helyzete miatt is – utalt a kórházi körülményekre és az orvos- és nővérelvándorlásra. Meggyőződése szerint – folytatta – önálló minisztérium kell az oktatás, az egészségügy és a szociális területen.

A tiltakozó oktatási intézmények elégedetlenek voltak az eddigi egyeztetésekkel, ezért csütörtökön újabb levelet fogalmaztak meg, melyben összegezték, hogy milyen strukturális állapotokat teremtett a kormány az oktatásban a Klik felállításával, a pedagógus-életpályamodellel, és a rengeteg, nem koherens módosítással.

Pénteken a szakmai szervezetek a szakképzési rendszer anomáliái miatt fogalmaztak meg elkeseredett levelet, attól tartva, hogy mind szakmailag, mind műveltségben és a gondolkodás képességében gyengébb diákok kerülnek ki a rendszer miatt a szakképzési intézményekből – ez a diákok kétharmadát érinti. A korábbi tiltakozással együttesen a szakma részéről ez már-már teljes letámadást tükröz az oktatáspolitika terén.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!