szerző:
hvg.hu

A rendőrség szerint a március 15-i állami ünnepségen részt vevő 40-50 ezer ember mellett nem férne el a Büki Zoltán által bejelenteni kívánt tüntetésre várható 8-10 ezer ember, így nem is tiltják meg a rendezvényt, de tudomásul se veszik azt.

Le akarta foglalni ellenzéki tüntetés céljából a korábban hídlezárásokkal és útblokádokkal tiltakozó Büki Zoltán a Nemzeti Múzeum előtti területet március 15-én délelőtt 10-től délután négyig, ám a rendőrség a bejelentést érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

A hvg.hu birtokába került a BRFK indoklása. Ebben az szerepel, hogy Büki 8-10 ezer fős rendezvényt akart bejelenteni a nemzeti ünnepen, kihangsúlyozva, hogy tudomása szerint a rendezvény helyszínére nincs bejelentve akkorra állami ünnepség és a kormány nem rendelkezik közterület-foglalási engedéllyel.

A rendőrség szerint azért utasították el a kérelmet érdemi vizsgálat nélkül, mert az "nyilvánvalóan lehetetlen célra irányul". A BRFK ugyanis a Honvédelmi Minisztériumtól megtudta, hogy a terület használatba adója (a Fővárosi Önkormányzat képviseletében eljáró Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság) és a használó (a Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal) között tavaly december óta él egy használati megállapodás, mely szerint a Múzeum körút teljes területét 2016. március 13-a és 16-a között utóbbi használhatja nemzeti ünnep megrendezése céljából.

A párttá alakult hídfoglalók a Múzeum körúton tiltakoznának a nemzeti ünnepen
©

A rendőrség megszerezte a nemzeti ünnep programtervét is, ebből pedig az derült ki, hogy a próbák már 14-én megkezdődnek a helyszínen, március 15-én pedig a díszünnepség 10:30-kor kezdődik a Múzeum lépcsőjén. A Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal közölte, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján az ünnepségen 40-50 ezer ember megjelenése várható, így az Astoriától a Kálvin térig áll majd a tömeg, erre pedig rendelkeznek is területhasználati engedéllyel.

A BRFK indoklásában szerepel, hogy mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez, de szerintük a várható 40-50 ezer ünneplő ember mellett nem fog elférni a Büki által bejelentett 8-10 ezer tüntető, valamint Bükiék "vélhetően zavarni fogják" az állami rendezvény megtartását.

A "lehetetlen cél" tehát az indoklás szerint azt jelenti, hogy a BRFK azért nem veszi tudomásul, vagy tiltja meg a rendezvényt, mert "felismerhető mindenki számára, hogy a bejelentést nem lehet teljesíteni".

A végzés ellen fellebbezésnek helye van, Büki Zoltán a hvg.hu-val közölte: a bírósághoz fog fordulni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!