szerző:
hvg.hu

Továbbra sincs hivatalos tájékoztatás a kábítószert fogyasztó törökszentmiklósi kismamák újszülöttjeiről, de az egyik nő rokona hétfőn azt nyilatkozta, hogy élnek a kisbabák. Nemrégen ugyancsak rokonok mondták azt, hogy meghalt a két újszülött.

Múlt héten több embert súlyos állapotban vittek kórházba a mentők Törökszentmiklósról egy veszélyes, új pszichoaktív anyag fogyasztása miatt csütörtök éjszaka és péntek délelőtt. Két kismama is volt köztük, a szolnoki Hetényi kórházban császármetszést kellett végrehajtani rajtuk. Zacher Gábor toxikológus szerint a fiatalok ismert szereket, úgynevezett alfa-PVP-t, illetve pentedront fogyasztottak, amelyek két-három éve jelentek meg a piacon, nagyon "népszerűek", és sokat is foglalnak le belőlük a rendőrök. Mindkét szer önmagában is alkalmas arra, hogy életveszélyes állapotot okozzon, de együtt különösen – mondta.

A rendőrség múlt pénteken arról adott tájékoztatást, hogy a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság őrizetbe vett egy 39 éves helyi férfit az üggyel kapcsolatban. Később elrendelték az előzetes letartóztatását.

A Semmelweis Egyetem hétfő délelőtti közleményében azt írta, hogy az intézmény orvosai és munkatársai nem adhatnak ki információt a törökszentmiklósi dizájnerdrog-ügyben érintett újszülöttek állapotáról. A szolnoki kórház ugyancsak elzárkózott a nyilatkozattól, és a mentőszolgálat sem kapott hivatalos tájékoztatást a babák állapotáról.

Az RTL Klub és a Szoljon.hu úgy tudta, hogy a két baba meghalt, és ezt hétfőn a családok ismerőse megerősítette az MTI-nek.

Hétfőn délután azonban az egyik nő nagymamája azt mondta az MTI-nek, hogy mégis él a két baba. Az újszülöttek állapotáról a Semmelweis Egyetem tájékoztatta őket, miután a sajtóban a kisbabák halálhírét keltették.