szerző:
Unyatyinszki György

Idén is megizzasztotta a parlamenti képviselőket a vagyonnyilatkozatuk kitöltése, a sokszor kacifántosra sikerült bevallások pedig az adatokat rögzítő civileket dolgoztatták meg, akik némi modernitást próbálnak vinni a XXI. századi demokráciába azzal, hogy kereshető adatokká alakítják a sokszor kézzel írt nyilatkozatokat. Hoffmann Rózsa és Balog Zoltán is elvérzett egy-egy ponton, a botrányba keveredett Farkas Flórián is furcsa megjegyzéseket tett, de megdöbbentő Tapolczai Gergely 570 milliós tartozása.

A K-Monitor civil szervezet idén is egész estés adatrögzítésre hívta támogatóit, hogy csoportosan dolgozzák fel az összes parlamenti képviselő nyilatkozatát. A vagyonnyilatkozatok egyik nagy problémája, hogy évről évre kézzel töltik ki a képviselők, így hiába kerül fel a parlament oldalára, egyáltalán nem kereshető, hogy milyen adatok változtak – ezt kívánják orvosolni a civilek, így elvégzik azt, amit a XXI. századi magyar képviselők nem. A kézzel kitölthető adatlapok rendszeresen megzavarják a képviselőket, sok a félreértelmezés, a pontatlan, ellenőrizhetetlen adat, valaki pedig ezt is kampánycélra használja fel.

Nem volt egyedül, de Hoffmann Rózsa egykori oktatási felelős államtitkár nem tudta értelmezni a vagyonnyilatkozat azon szakaszát, ahol az országgyűlési képviselői jövedelmén felüli jövedelmekről kellett volna nyilatkoznia. A képviselőasszony minden probléma nélkül írta be a következő sorba országgyűlési képviselői javadalmazását – mely 897 ezer forint –, bár pont nem ezt kérték tőle. Egykori főnöke, Balog Zoltán miniszter is hibába futott, míg a billentyűzeten könnyen mellé lehet ütni az á és é betűt, ehhez képest furcsa, hogy "minisztérnek" nevezi magát kézírásával.

©

Számos képviselő egyszerűen kihagyta a családtagjainak felsorolását a dokumentum elején. A K-Monitorhoz csatlakozó adatfeldolgozóknak ez kisebb problémát okozott a munka elején, ugyanis a vagyonnyilatkozat végén általában jelezték a képviselők, hogy leadták házastársuk vagy élettársuk nyilatkozatát is, így lehetett visszamenni az adatrögzítés elejére. L. Simon László is hasonlóan cselekedett, az ő esete abból a szempontból is érdekes, hogy feleségével közös tulajdonban lévő vállalkozása van, melynek többségi hányadától meg kellett váljon Lázár János miniszter kérésére a hírhedt rákgyógyító barackmagos eset óta.

Földi László négy laptopot is kapott juttatásként 2014 óta, összesen 1,6 millió forint értékben, ez vélhetően a képviselői munkáját segítő személyzet részére igényelhette. Hoppál Péter államtitkárnak sikerült két 0 nm-es pécsi ingatlant is bejegyeznie, aminek 50 százalékos tulajdonosa. Vadai Ágnes (DK) kampányszagú bejegyzést is tett, miben kiemelte, hogy ő még rendelkezik magán-nyugdíjpénztári megtakarítással. Kovács Sándor (Fidesz) elég bizonytalan volt ingatlanjai méretét illetően, több esetben átjavította, kihúzta, magyarázta a méretét, valamint milyen kapcsolata van az ingatlanokkal, például egy agyaggödörrel.

Farkas Flórián (Fidesz) előzékenyen emelte ki egyéb érdekeltségei között, hogy már nem tölti be 2016. január 20. óta a Híd a munka világába szövetkezet elnöki posztját, az ugyanis a dátummal megszűnt, miután fény derült arra, hogy a felzárkóztatási program költségvetését átláthatatlanul költötték el. Számos túlfizetésgyanús eset is történt, akad olyan tanulmány, amelynek oldalankénti ára 300 ezer forint volt.

A legmeglepőbb adattal Tapolczai Gergely (Fidesz) rukkolt elő, akinek bevallása szerint 570 millió forintos banki tartozása van, szemben a tavalyi közel 10 millióval. Ez azért is meglepő, mert bevallásában nem tűnik fel semmi, amely indokolna ekkora tartozást, nem jutott ezzel egyenértékű nagyméretű ingatlanhoz, nincs magángyűjteménye, valamint jelentős gazdasági érdekeltsége. Talán megelőlegezhető neki, hogy elírta a számokat, azonban ez is felveti az egész bevallási rendszer hitelességének kérdését.

Frissítés: Tapolczai a Fidesz sajtóosztálya útján közölte, hogy elírás történt, és korrigálta a vagyonnyilatkozatot: 5,7 milliós tartozásról van szó.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!