szerző:
hvg.hu/MTI

Május 1-jén indul Kész Zoltán kétmilliós állami bérplafonról szóló népszavazásának aláírásgyűjtése és kampánya.

Májusban kezdődik a kezdeményező Kész Zoltán által csak lopásgátló népszavazásnak nevezett, valójában az állami cégeknél bevezetendő kétmillió forintos bérplafonról szóló népszavazás aláírásgyűjtése és kampánya, miután kedden jogerőre emelkedett a kérdés hitelesítéséről hozott választási bizottsági határozat.

„A rendelkezésre álló 120 nap helyett 1 hónap alatt fogjuk összegyűjteni a Lopásgátló Népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást. Az elégedetlenséget jelzi, hogy december óta különböző csatornákon már 8500 ember jelezte, hogy aktívan részt vesz a gyűjtésben. Május 1-jéig ezt a számot szeretnénk megduplázni, ezért az előkészítő időszakban – márciustól – mind a 106 választási körzetbe elmegyünk és elmondjuk, miről szól majd valójában a Lopásgátló Népszavazás” – írta közleményében Kész Zoltán független veszprémi országgyűlési képviselő.

©

Kész Zoltán tavaly december 21-én nyújtott be tizenhárom, a korrupció visszaszorításával, valamint a kétmillió forintos bérplafonnal kapcsolatos népszavazási kérdést a Nemzeti Választási Irodához (NVI). A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) január 18-án hitelesített két kérdést: az egyik az állami cégeknél bevezetendő kétmillió forintos bérplafonra vonatkozott, a másik a kampányfinanszírozással függött össze. A hitelesítő határozatok ellen 15 napon belül lehetett jogorvoslati kérelmet benyújtani, a határidő kedden 16 órakor járt le.

A kampányfinanszírozással összefüggő kérdéssel szemben már a múlt héten jogorvoslati kérelmet nyújtottak be, a bérplafonnal kapcsolatos határozattal szemben azonban nem érkezett jogorvoslat, így jogerőre emelkedett az NVB hitelesítő határozata, azaz megkezdődhet az aláírásgyűjtés a népszavazási kérdésben.

A hitelesített kérdés, amelyben megindulhat az aláírásgyűjtés, úgy szól: "Egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?"

A Kúria döntését meg kell jelentetni a Magyar Közlönyben. A megjelenéstől számított öt napon belül a Nemzeti Választási Iroda elnöke átadja a szervezőknek a hitelesítő záradékkal ellátott aláírásgyűjtőív-mintapéldányt. A népszavazási kezdeményezést csak erről az ívről készített másolaton lehet támogatni. A szervezőknek 120 napjuk van összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!