szerző:
MTI

Magyarországon nincs meg annak a feltétele, hogy széles körű zikalázjárvány legyen – ezt Dánielis Ágnes, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat járványügyi főosztályvezetője mondta egy szerda reggeli tévéműsorban. A betegséget okozó zikavírust terjesztő szúnyog egyelőre nem fordul elő ugyanis itthon.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a zikavírus miatt globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett hétfőn. A szervezet becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen. Kedden bejelentették, hogy egy hét alatt 14 százalékkal nőtt az újszülötteknél gyanított vagy diagnosztizált mikrokefáliás esetek száma Brazíliában.

Kedden a texasi egészségügyi hatóságok azt közölték, hogy az egyesült államokbeli Dallasban az első olyan zikavírus-fertőzést diagnosztizálták, amely vélhetően szexuális úton, nem pedig szúnyogcsípéssel történt.

Az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője szerda reggel az M1 reggeli műsorában azt mondta: a vírus terjesztéséért felelős szúnyog Európában nem jellemző, Magyarországon egyáltalán nem fordul elő. Az már a mostani dél-amerikai elterjedés előtt, évek óta ismert volt, hogy szexuális úton is átadható a vírus. Már korábban is előfordult, hogy valaki zikavírussal fertőzött területen, például Afrikában járt, és Európába visszatérve megfertőzte házastársát. Ez viszont a járvány kialakulásához, fenntartásához kevés volt, ahhoz a vírus terjesztéséért felelős szúnyog kellene – magyarázta a szakember.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!