szerző:
hvg.hu

Kórházi fertőzési vészhelyzet van, annyira megemelkedett az MRSA-fertőzések száma - mondta egy tévéinterjúban a rezidens orvosok szakszervezetének alelnöke.

Évente 2-3000 ember hal meg Magyarországon MRSA-fertőzésben (ez egy kórházakban előforduló súlyos, sok antibiotikummal szemben rezisztens kórokozó), de ezek csak megközelítő számok, mert azt adatok nincsenek megfelelően mérve – állítja Hegedűs Zsolt, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének alelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Hegedűs azt állítja, hogy a kórházi fertőzésekről szóló adatokat titkosították, de arra a kérdésre, hogy kik titkosították, azt felelte, hogy azok, akik ezekhez az adatokhoz hozzáférnek, és közölniük kellene. Vannak jogszabályok, amelyek szerint a kórházi fertőzésekről a kórházaknak kötelező volna jelentést készíteniük, de sokszor nincs ennek elvégzésére ember és számítógép, így ez elmarad.

Azt mondta, hogy Angliában korábban a jelenlegi 10-szerese volt az MRSA-fertőzések száma, mostanra a magyar adatok háromszor rosszabbak az angolokénál.

Az ÁNTSZ-t nem beolvasztani kéne, ahogyan azt most tervezik, hanem kormánytól független hatósággá tenni, amely évente készít átfogó, publikussá tett riportot a kórházak állapotáról.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!