szerző:
hvg.hu

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) közölte, a Blikk csak akkor írhatja meg, hogy ki a HIV-fertőzött énekesnő, ha arra írásbeli felhatalmazást kap az érintettől.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) csütörtökön közleményt adott ki a Blikk kedden megjelent "Évek óta HIV-fertőzött a magyar sztárénekesnő" című cikkével kapcsolatban. Mint írták, bár a művész kilétét nem fedték fel, a cikk megjelenése óta naponta több információt tesznek közzé vele kapcsolatban, "manipulatív szövegezéssel" fokozzák a kíváncsiságot és gerjesztik a közérdeklődést a téma iránt.

A NAIH arra hívja fel a figyelmet, hogy "a példányszám, az olvasottság növelésére való törekvés azonban nem indokolhatja a magánszféra védelmének figyelmen kívül hagyását". A hivatal emlékeztet rá, hogy az egészségügyi dolgozóknak titoktartási kötelezettsége van, és a sajtószervek is felelősek a nyilvánossá tett információkért.

"A HIV-fertőzöttség olyan szenzitív, különleges adat, amelynek nyilvánosságra hozatalához jogszabályi felhatalmazás hiányában csak az érintett írásbeli hozzájárulása jelentheti a megfelelő jogalapot, akkor is, ha ismert személyről van szó. Az ismert személy, "celeb" nem jogi kategória, és e tény önmagában nem indokol szélesebb körű nyilvánosságot, különösen nem érzékeny információknak – pl. egészségi állapot, droghasználat, szexuális identitás – az internet nyilvánosságán keresztüli közzétételével" – írja a hivatal, vagyis a Blikk csak akkor teheti közzé valakinek a betegségét, ha az illető írásbeli felhatalmazást ad erre.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!