szerző:
hvg.hu/OS

Visszautasítja az Oktatási Hivatal az LMP politikusának, Hadházy Ákosnak az állításait, szerintük teljes ellenzéki letámadás zajlik az oktatás terén. Hadházy szerint a hivatal tudatosan folyatta el az oktatási reformra szánt forrásokat alibicégeken keresztül, a hivatal szerint viszont minden rendben volt.

Az Oktatási Hivatal szakmai érvek mellett politikai alapon is kritizálta Hadházy Ákos csütörtöki kijelentéseit, illetve visszautasította az egykori fideszes, ma már LMP-s politikus vádjait. A hivatal szerint az állami oktatásirányítás ellen összehangolt támadás zajlik az ellenzék részéről, Hadházy kijelentései szerintük ennek részét képezik.

A hivatal szerint valamennyi, a kiemelt uniós projektek megvalósítása kapcsán lefolytatott beszerzési és közbeszerzési eljárásuk szabályos volt, ezt a projektek többségében már a hazai és uniós ellenőrzések is megerősítették. Hadházy szerint voltak olyan "szakértői napok", mikor a felkért szakemberek akár 80 ezer forintos napidíjat is felszámoltak munkájukért, illetve alibicégeket is megbízott a hivatal az uniós források felhasználására.

Ezzel szemben az OH szerint a szakértői kapacitás beszerzésére kiírt nyílt közbeszerzési eljárások során a pályázóknak már az eljárás elején igazolniuk kellett, hogy képesek a hivatal által részletesen meghatározott képesítésekkel és tapasztalatokkal rendelkező szakemberek jövőbeni közreműködését biztosítani a feladatok szakszerű végrehajtásához. A hivatal 1200 pedagógust vont be a projektekbe, mellettük közel 1000 külső szakértőt alkalmaztak. A pályázók ajánlatában – a közbeszerzési törvény által meghatározott kereteknek megfelelően – szerepelnie kellett a szakemberek szakmai önéletrajzának, valamint a közreműködést vállaló nyilatkozatnak is, minden pályazat nyílt volt, és a legkedvezőbb érvényes ajánlatot fogadták el – írja a hivatal közleménye.

A hivatal szerint körültekintően jártak el, az esetleges hiányosságokat pótoltatták a pályázókkal. Hozzáteszik, hogy arra az OH-nak nincsen ráhatása, hogy egy cég milyen adatokat jelent a különféle hatóságok felé a munkavállalói létszámáról – különösen, hogy abba nem számítanak bele a megbízási szerződéssel foglalkoztatott szakértők –, az azonban pontosan dokumentált, hogy a projektben hányan dolgoztak. Közleményük szerint, amennyiben lehetséges volt, a hivatal a saját kollégáivalvégeztette el a feladatokat, például a Merkel Konzulent Zrt.-vel kötött szerződés keretösszegének 45 százalékát a hivatal nem hívta le.

A közlemény külön kitér a Hadházy szerint túlzó napidíjakra: a felkért szakértők díjazása minden esetben tartalmazta az általános forgalmi adót, a személyi kifizetések járulékterheit, továbbá a munkavégzés feltételeinek összes költségét, így például az utazási költségeket is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!