szerző:
hvg.hu/MTI

Győrffy Balázs, a Fidesz képviselője hétfői közleményében hangsúlyozta, hogy nem igazak azok az állítások, mely szerint kihagyta volna vagyonnyilatkozatából a családi földekből befolyó összegeket, ugyanis szerinte azok nem jövedelmek, hanem bevételek. A parlamenti ellenzék vizsgálatot kezdeményezett a képviselő vagyona miatt.

A fideszes képviselőként, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökeként tevékenykedő Győrffy Balázsról a napokban elterjedt a hír, hogy nem szerepel a vagyonnyilatkozatában a családi földekből befolyó évi 50 millió forintos jövedelme. A képviselő szerint azonban jövedelmét feltüntette a vagyonnyilatkozatában, a bevallás megfelel a valóságnak – közölte Győrffy az MTI-vel.

A kormánypárti politikusnak 180 millió forintos pénzintézettel szembeni tartozása van, valamint további 10 millió forint magánszeméllyel szemben – egy évvel korábban csak 12 millió forint tartozása volt. Vagyonnyilatkozata szerint őstermelőként évi 400 ezer forintos jövedelemhez jut, a bevallásában feltüntette azokat a földeket, amelyekben tulajdoni hányaddal rendelkezik. Győrffy egykor azt nyilatkozta az RTL Klubnak, hogy a földből befolyó összegeket feltünteti majd, azonban a tavalyi vagyonnyilatkozatában sem szerepelt.

"Az elmúlt napokban a sajtóban tévesen jövedelemként feltüntetett, megközelítőleg 50 millió forint a családi gazdaságunk bevétele, amit a gazdaság működtetésére (többek között műtrágya, vetőmag, növényvédő szer vásárlására és a hitelfelvétellel kapcsolatos kötelezettségek teljesítésére) fordítottunk" – írta a politikus, hozzátéve, hogy a bevétel nem jövedelmet jelent. Ez azonban továbbra sem magyarázza, hogy miként tudja törleszteni a tartozásaiból adódó 2-3 milliós törlesztőrészletét a megközelítőleg 500 ezer forintos havi jövedelméből.

Győrffy Balázs hozzátette, hogy őstermelőként jogosult a növekedési hitelprogram igénybevételére – ez jórészt részben indokolhatja, hogy miként emelkedhetett meg ilyen nagy mértékben a hiteltartozása. Győrffy eddig 89 millió forintért vásárolt állami földeket Veszprém megyében.

Győrffy Balázsról emlékezetes, hogy ő terjesztette be az állami földeladásokra vonatkozóan azt a módosítót, hogy megváltoztathatók legyenek azok a földbérleti szerződések, melyeket az állam hosszú távra kötött a bérlőkkel – azaz így jelentősen megemelkedhetnek a bérleti díjak. A bérleti díjak lehetséges emelésének mértékéről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara dönthet – mint fentebb írtuk, ennek elnöke Győrffy Balázs.

A Jobbik bejelentette, hogy a képviselő vagyonának vizsgálatát kéri a parlament mentelmi bizottságától, ezt Magyar Zoltán terjesztette be hétfőn a bizottságnak. Szilágyi György jobbikos képviselő úgy fogalmazott, hogy Győrffy nettó 509 ezer forintot keres, miközben hiteleinek törlesztőrészlete havonta 2-3 millió forint lehet.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!