szerző:
hvg.hu

Továbbra is rejtély, honnan jött össze az elmúlt években több százmillió forint a kormánytámogató civileknek. Kiderült, a honlapon feltüntetett támogatók közül többnek sejtelme sem volt róla, hogy kapcsolatban áll a CÖF-fel. Így járt a Magyar Pumi Klub, a terézvárosi dalkör, sőt a református egyház zsinati irodája is.

Egyes szervezeteknek fogalmuk sem volt róla, hogy a CÖF támogatói közé tartoznak. Ilyen látens támogató például a református zsinati iroda, a terézvárosi dalkör, sőt a Magyar Pumi Klub is – értesült a Népszabadság.

A Csizmadia László által vezetett, civilként megnyilvánuló szervezet rendszeresen hallatja hangját olyan, a kormány által feldobott témákban, mint a bírák függetlensége, a menekültek jelentette veszély, sőt az iskolai menzák kínálata.

A napilap megnézte, hogyan gazdálkodik a civil derékhad, és arra jutott, hogy nem túl átláthatóan. A 2015-ös közhasznúsági jelentés egyelőre nincs fönt a honlapon, de a korábbi beszámolók szerint három év alatt mintegy 620 millió forint folyt be a CÖF-höz.

©

Annak ellenére, hogy a békemenetek szervezéséről elhíresült egyesület az ország egyik legnagyobb civil szervezetének vallja magát, meglepően kevesen, 270 ember ajánlott föl tavaly adó-egyszázalékot nekik, ebből összesen 1,3 millió forint jött össze. Tízmilliók jutottak a CÖF-höz a Fidesz pártalapítványától, a további több százmillió forrásáról nincs hitelt érdemlő adat, a szevezet "egyéb adományoknak" tulajdonítja a tekintélyes bevételt.

A honlapon fel is tüntetnek jó párat a hazai és határon túl adományozok közül. A lap körkérdést intézett közülük a hazai szervezetekhez, arról tudakozódva, vajon miért és milyen formában támogatják a CÖF-öt.

©

A Magyar Pumi Klub vezetője nem tudott arról, hogy szervezete támogatná a CÖF-öt. Mint mondta, 2013-ban vette át az elnökséget, és fogalma sem volt róla, hogy a klub bármiféle kapcsolatban áll a kormánybarát civilekkel. Árkosi József kizártnak tartja, hogy támogatták volna a békemeneteseket, mivel egy néhány fős, anyagilag vegetáló, vagyontalan egyesületről van szó.

Káel Ágnes, a Terézvárosi Nosztalgia Dalkör januárban leköszönt vezetője sem tudott róla, hogy a CÖF-nek adományoztak volna. Kis gondolkodás után arra jutott, hogy 2011-ben elhunyt elődje talán lépett valamit az ügyben, de erről a dalkör tagságát nem értesítette.

A Magyarországi Református Egyház zsinati irodája tagadta, hogy bármilyen kapcsolatban állna Csizmadiáékkal, jóllehet az iroda szerepel a CÖF támogatóinak listáján.

A CÖF támogatói között olyan szervezetek szerepelnek még, mint az Ócsai Birkózókat Támogató Egyesület, a Magyar–Tádzsik Kulturális Kapcsolatok Egyesülete, a Rendészeti Kiképzők Szövetsége, a Veszprém megyei Várpalota–Pétfürdői Kertbarát Kör Egyesület. Ezeket a vélt vagy valós támogatókat nem sikerült szóra bírni az ügyben.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!