szerző:
MTI

Levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke a szombati székesfehérvári neonáci rendezvény miatt.

Heisler András levélben jelezte a belügyminiszternek: elfogadhatatlannak tartja, hogy a demokratikus Magyarországon 2016-ban ezt zavartalanul meg lehessen tenni.

Az elnök arra kérte Pintér Sándort, hogy "a jövőben akadályozzák meg a Magyarországot méltatlan helyzetbe hozó neonáci rendezvények megtartását, amelyre Magyarországot nemzetközi szerződések kötelezik" – olvasható a hitközség keddi közleményében.

A szombati, úgynevezett kitörés napi megemlékezésen részt vett az Új Magyar Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Betyársereg több tagja is. A szervezők meghívták az eseményre Klaus Grotjahnt, a Waffen SS egykori tagját, aki egészségi állapotára hivatkozva végül nem vett részt a fehérvári rendezvényen.

A rendezvénytől elhatárolódott a fideszes polgármester vezette önkormányzat, a katolikus egyházmegye, az MSZP és Magyar Liberális Párt feljelentést tett, valamint a DK is elítélte a történteket.