szerző:
hvg.hu

Ahogyan most egy képviselői kérdésre adott válaszból is kiderül ki, a szerdai kormányülésen döntés születik majd a sajtóhírek szerint halálra ítélt minisztériumi háttérintézmények sorsáról.

A külgazdasági- és külügyminisztérium háttérintézményeinek a várható sorsára kérdezett rá Szijjártó Péter miniszternél a DK-s Oláh Lajos, aki erre írásban adott választ, és azt közölte, hogy a Miniszterelnökség a három háttérintézményük - a Balassi Intézet, a Külgazdasági és Külügyi Intézet, valamint a Nemzeti Befektetési Ügynökség - megszüntetésére tett javaslatot, de az egyeztetések még folyamatban vannak, és a kérdésről a február 10-i, szerdai kormányülésen döntenek majd.

Lázár János január 21-i sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy több mint hetven kormányzati háttérintézményt szüntetnek meg vagy olvasztanak be a minisztériumokba a bürokráciacsökkentés jegyében. A döntés 50 ezer munkavállalót érintene, meg persze egy sor olyan intézményt, amelyet az Orbán-kormány hozott létre. Sőt egyenesen olyan, Orbán Viktorral jó viszonyban lévő intézményvezető projektjét is elásnák, amely tulajdonképpen még létre sem jött. Úgy néz ki, az intézményritkítás lényegében egy óriási központosítási intézkedés.