szerző:
hvg.hu

Egy írásbeli kérdésben vetette fel egy jobbikos képviselő a Monster High-babák betiltását, Rétvári Bence államtitkár azonban végül megvédte a fura játékokat, ám a multiknak azért odacsapott egyet.

A "Monster High" névre hallgató "szörnybabákat" kifogásolta egy írásbeli kérdésében Vágó Sebestyén jobbikos képviselő, Rétvári Bence államtitkár válaszában azonban leszerelte a Mattel cég ellen kirohanást intéző politikust. A babákat a cég a barbizásból kinőtt fiataloknak szánta, és külön netes sorozat is készült hozzájuk.

Vágó Sebestyén a kérdésében azt írta, a világhírű Barbie-babákat is gyártó Mattel cég által 2010 óta forgalmazott Monster High-babák alultápláltak, ortopéd testalkatúak, öltözködésükben és megjelenésükben rendkívül kihívóak és magamutogatók, ráadásul a figurák ismert rémtörténetek gyermekeit ábrázolják emberi alakkal vegyítve: Frankenstein, Drakula, zombi, farkasember, és múmia lányok miniszoknyában és magas sarkúban, extravagáns sminkkel.

Vágó szerint a játék "hamis szükségleteket elégít ki, a valódi értékek helyébe a jelenleg nagy pusztításokat okozó anyagias, külsőségeken alapú világot helyezi", rossz hatással van a gyermekek személyiségfejlődésére, fokozhatja az agresszivitást, a félős gyermeket pedig egy életre síróssá, félőssé teszi.

©

Vágó Sebestyén mindezek miatt az általa "szörnybabáknak" nevezett játékok betiltását javasolta Balog Zoltánnak, akinek nevében Rétvári Bence válaszolt. Rétvári válaszában kifejtette, a hatályos jogszabályok alapján egy játék akkor forgalmazható, ha az a használata során a használók egészségét nem veszélyezteti és megfelel a biztonsági követelményeknek, ennek pedig a babák eleget tesznek, "így a kormánynak jelenleg nincs is lehetősége arra, hogy a játék forgalmazását korlátozza" - írta.

Rétvári mindazonáltal igazat adott Vágónak abban, hogy valós az az egész Európában jelentkező veszély, amelyet a nagy multinacionális cégek reklámjai a gyerekek számára jelentenek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!