szerző:
hvg.hu

Pert nyert az Átlátszó.hu, így kiderült, amit sejteni lehetett: a Szépművészeti Múzeum által kölcsönadott értékes festmények abban a lakásban landoltak, ahol korábbi hírek szerint Habony Árpád is gyakori vendég volt.

Másfél évig pereskedett az Átlátszó.hu, hogy megkapja a Szépművészeti Múzeum által titkolt adatokat arról, hogy hol tároltak néhány, a múzeumból baráti áron kikölcsönzött műkincset. Annyit eddig is lehetett tudni, hogy a képeket a Habony Árpádhoz közeli Brand-Lab Kft.-nek kölcsönözték ki egy évig, a cég korábban Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó húga, majd pedig Jáksó László és Halkó Gabriella (a TV2 új gazdasági igazgatója) tulajdonában volt.

Most viszont a bíróság jogerős döntése nyomán a Szépművészeti Múzeumnak ki kellett adnia azt is, hogy pontosan hol tárolták a nagy értékű műkincseket.

Egészen pontosan itt:

©

Mármint az előtt a Szerb utca 9. számú ház előtt, amely előtt Habony Árpád száll be épp az autójába ezen a korábbi képen. A címen a miniszterelnöki főtanácsadó korábban gyakran feltűnt, és amelyet hivatalosan Habony volt anyósa, az Orbán Viktor Facebook-oldalát kezelő Kaminski Fanny anyja bérel az ötödik kerületi önkormányzattól.

A Brand Labbel 2013 végén még arra szerződött a Szépművészeti Múzeum, hogy tíz darab, összesen 292,5 millió forint összértékű festményt kölcsönadnak nekik képenként nettó 15 ezer forintért. A szerződés 2016 végéig lett volna érvényes, de 2014. március 10-én váratlanul, indoklás nélkül, visszamenőleges hatállyal felmondták. Az Átlátszón olvasható a teljes festménylista is, 6 és 135 millió forint közötti műkincsekről van szó.

A Szépművészeti az Átlátszóval folyt perben azzal érvelt, hogy nem közérdekű, hogy hol tárolták a műkincseket, mivel a kölcsönben lévő műtárgyak már nem tartoznak a Szépművészeti közfeladatainak körébe. A bíróság, illetve a Kúria végül az Átlátszó javára döntött.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!