szerző:
hvg.hu

2013 szilveszterén nem engedtek be egy családot egy poroszlói étterembe, mert ott zártkörű rendezvényt tartottak. Az elutasított vendégek később visszatértek, és rátámadtak a rendezvény résztvevőire, miközben a magyarokat szidalmazták.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség hat személlyel szemben felfegyverkezve, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak és súlyos testi sértés kísérlete miatt – közölte a Heves Megyei Főügyészség.

A közlemény szerint a vádlottak – nők és férfiak – durva, a magyarokat súlyosan becsmérlő kifejezéseket kiabáltak, miközben Poroszlón sörösüvegekkel támadták meg egy zártkörű szilveszteri összejövetel résztvevőit. A vádlottak azért támadták meg a vendégeket az utcán, mert nem engedték be őket a rendezvénynek helyet adó vendéglőbe.

A helyi család – szülők és két gyermekük – 2013 szilveszterén szeretett volna egy népszerű poroszlói vendéglőben fogyasztani, de nem engedték be őket zártkörű rendezvény miatt. Távoztak ugyan, de röviddel később, hajnali fél három körül – két fiatal nő társaságában – visszatértek, és már az utcán közeledve hangosan szidalmazni és fenyegetni kezdték az étterem előtt tartózkodó három vendéget, kifejezésre juttatva a „magyarokkal” szembeni ellenszenvüket – írta az ügyészség a vádirat alapján.

Az idősebb korú első- és másodrendű vádlottak a náluk lévő szatyorból egy-egy üveget vettek elő, amelyeket a fejük fölé ütésre emelve indultak a sértettek felé, akiket fiaikkal együtt bántalmaztak is: 8 napon belül gyógyuló sérüléseket okozva ütötték és rúgták őket, sőt a harmadendű vádlott – a söröző ajtaját betörve – még akkor is utánuk ment, amikor megpróbáltak bemenekülni az épületbe.

A hat vádlott a bántalmazás során folyamatosan fenyegető, sértő szavakat kiabált, többek között azt, hogy „meghaltok, magyarok”, valamint általánosságban, magyar mivoltukat hangsúlyozva a becsület csorbítására alkalmas jelzőkkel illették a sértetteket és felmenőiket – olvasható a közleményben.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség valamennyi vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. Az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottak esetében azt is indítványozta, hogy a bíróság rendelje el a korábban rájuk kiszabott felfüggesztett szabadságvesztések végrehajtását.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!