szerző:
hvg.hu

Egy önkormányzati bizottsági jegyzőkönyv szerint a székesfehérvári Hóman Bálint alapítvány Vácnak adná a Hóman-szobrot, amelyet a fejéri megyeszékhelyen végül mégsem állítottak fel. Vácon már ki is néztek egy közterületet a szobornak. Ha oda nem ad engedélyt a város, akár magánterületen is elhelyezik – írja az Index.

Tavaly a Hóman Bálint Kulturális Alapítvány kezdeményezte a szoborállítást Székesfehérváron, az indoklás szerint azért, mert „a rehabilitált kultuszminiszter sokat tett a város fejlődéséért, 1932-tól 1945-ig ugyanis képviselőként is tevékenykedett”.

A Hóman Bálint Alapítvány december második felében közölte Székesfehérvár polgármesterével, hogy mégsem állítanak szobrot Hóman Bálintnak, a Horthy-korszak oktatási és vallásügyi miniszterének, ahogy fogalmaztak „Székesfehérvár érdekében”. Az alapítvány azt is bejelentette, hogy a korábban megítélt támogatást visszafizeti az államnak. A székesfehérvári közgyűlés ugyancsak visszavonta korábbi támogató határozatát.

Év elején vált ismertté a kormány hivatalos álláspontja Hóman Bálinttal kapcsolatban. „A magyar kormány nem támogatja olyan politikusnak a szoborállítását, aki elnyomókkal működött együtt – legyenek akármilyen érdemei” – derült ki abból az írásbeli válaszból, amelyet Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese és államtitkára adott Fodor Gábor parlamenti képviselő kérdéseire.

A szobor körüli botrány azonban a visszalépés ellenére tovább dagadt, amikor januárban Barack Obama amerikai elnök a holokauszt-emléknap alkalmából tartott beszédében az antiszemitizmussal kapcsolatban kitért Magyarországra és a Hóman-szobor tervére is. "… amikor Magyarország szobrot állított volna egy második világháborús antiszemita vezetőnek, mi próbáltuk a leginkább rávenni a kormányukat, mondjon le erről a tervről. És ez nermcsak afféle széljegyzet volt a Magyarországgal való kapcsolatunkban, hanem nagyon is központi kérdés, amennyiben fenn akarják tartani a jó viszonyt Amerikában – és ezt a tudtukra is adtuk" – fogalmazott Obama.

A Miniszterelnöki Sajtóirodától úgy reagált az Obama-beszédre, hogy "a Hóman-szobor ügyében volt amerikai kormányzati nyomásgyakorlás, amit Orbán Viktor a leghatározottabban visszautasított", illetve "A magyar miniszterelnök álláspontja szerint az amerikai kormány jobban tette volna, ha ezzel nem kísérletezik".

Vác az új célpont

A váci Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság február 9-i ülésén a bizottság egyik külsős tagja, Moys Csaba jelentette be, hogy kapcsolatban áll a székesfehérvári Hóman Bálint alapítvánnyal, akik megígérték, hogy Vácnak adják a szobrot – derül ki az Index birtokába jutott jegyzőkönyvről.

Moys azt mondta, hogy a szobor számára már ki is néztek egy közterületet Vácon, de ha a város nem járul hozzá, akkor magánterületen fogják felállítani. Ő és az általa vezetett Váci Reménység Egyesület aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy támogatást szerezzenek a szobor köztéri felállításának – tette hozzá.

Ugyanerre a bizottsági ülésre négy váci ellenzéki képviselő Bóth János, Ferjancsics László, Kiss Zsolt és Krauze István beterjesztette, hogy nevezzék át a váci Hóman Bálint utcát Híradó utcára, mert "a város jóhírnevét veszteség éri", ha az elmúlt hetek Hóman körüli botrányai után a köztér neve a régi marad.

A váci városvezetők állásfoglalást kértek az ügyben a kormányhivataltól, akik lepattintották az ügyet, mondván ez települési hatáskör, de ha nem tudnak dönteni, kérdezzék meg a Magyar Tudományos Akadémiát.

A kormányhivatal január 28-i válasza után Fördős Attila polgármester február 4-én kért állásfoglalást az MTA-tól. A dátumok azért fontosak, mert az MTA állásfoglalása nem érkezett meg a február 9-i bizottsági ülésre, a határozati javaslatot pedig végül leszavazták.

Az Index megkereste Vác polgármesterét, hogy mi az álláspontja a szoborral és az utcanévvel kapcsolatban, de nem kívánt nyilatkozni a témában.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!