szerző:
MTI

A köztársasági elnök egy soproni klímavédelmi rendezvény után beszélt újságíróknak arról, hogy ki szeretné tölteni államfői ciklusát, ENSZ-főtitkárt viszont idén év végén választanak.

Áder János azt mondta: minden olyan megbízatást, amit eddig a választóktól vagy a parlamenttől kapott, "igyekezett hiánytalanul és maradéktalanul" teljesíteni, és a jövőben is így szeretne tenni.

Amikor egy klímaváltozással kapcsolatos rendezvényen beszél, akkor az "a hírlapi kacsa újra elkezd hápogni", amely szerint ő lenne a magyarországi jelölt – fogalmazott.

Hangsúlyozta: amíg az ő államfői megbízatása 2017. május 9-ig szól, addig az ENSZ leendő főtitkárát idén, év végén megválasztják. Azt a munkát, amit csaknem négy éve elkezdett, szeretné megbízatása végéig folytatni, és ilyen értelemben a felvetés "értelmetlen és felesleges" – tette hozzá.

Az ENSZ tavaly decemberben intézett felhívást tagállamaihoz, hogy az átláthatóság jegyében nyilvánosan nevezzék meg jelöltjüket a főtitkári posztra. A dél-koreai Ban Ki Mun mandátuma idén, év végén jár le. A világszervezet szokásjoga szerint a főtitkári posztra a világ egyes régióinak országai rotációs rendszerben jelölhetnek diplomatát, és a következő ciklusban, most először, a kelet-európai térség lesz soron.

Bulgária szerdán jelentette be, hogy Irina Bokovát, az UNESCO főigazgatóját javasolja Ban Ki Mun utódjául, a szlovén sajtó pedig kedden számolt be arról, hogy Szlovénia hivatalosan Danilo Türk volt államfőt jelölte az ENSZ főtitkári posztjára.

Itthon voltak korábban olyan értesülések, hogy Áder János elnöki mandátuma jövő májusban jár le ugyan, de az új ENSZ-főtitkár helyettesi posztjára ugyanakkor lehetne még esélye. A környezetvédelemért felelős helyettesi posztot most Pásztor János, a Természetvédelmi Világalap egykori tudományos és politikai igazgatója tölt be az ENSZ-ben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!