szerző:
MTI

Brüsszelből a kényszerbetelepítési kvóták veszélye, délről pedig az idén várhatóan nagyságrendekkel növekvő migrációs nyomás fenyeget – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Miskolcon.

Angela Merkel német kancellár törökországi látogatása felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is egy nagy veszély, a kényszerbetelepítési kvóták létrehozása fenyegeti az európai embereket Brüsszel felől – közölte Orbán Viktor, aki szerint ez "a legnagyobb kivédendő veszély", ami fenyeget.

Ezzel kapcsolatban fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem német–török kétoldalú megállapodásról, hanem egy EU és Törökország közöttiről van szó. Utóbbi tartalmaz egy utalást arra, hogy az Európai Unió 400-500 ezer menekülőt és migránst "közvetlenül átemel" Törökországból - mondta, jelezve, hogy Magyarország tiltakozott ez ellen. Azért is nem került nyilvánosságra ez a törekvés, mert több uniós tagállam úgy foglalt állást, hogy ezt csak nemzetállami alapon lehet végrehajtani, "kényszer erejű szétosztással" nem - tette hozzá.

De egy másik veszély is fenyeget – mondta Orbán Viktor, aki szerint fel kell készülni ugyanis arra, hogy az idén nagyságrendekkel növekedni fog a déli migrációs nyomás Európában. Ezért a magyar kormány elrendelte a műszaki határzár megerősítését és újabb határzár építéséhez szükséges kapacitások előállítását.


 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!