szerző:
MTI / hvg.hu

Nem született megállapodás a pedagógusok sztrájkbizottsága és a szaktárca tárgyalásán – mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a több mint háromórás egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón.

Egyetértettek abban, hogy a pedagógusok sztrájkbizottsága által megfogalmazott 25 pontról tárgyalni kell, de az irányokban nézetkülönbség van, ezekről vitát folytattak – közölte a megbeszélések után Galló Istvánné PSZ-elnök. Sajnálatát fejezte ki, hogy a sztrájkbizottsági tárgyalásra Balog Zoltán miniszter nem tudott elmenni.

Galló Istvánné szerint a pénteki háromórás tárgyalás "csak egy konzultáció volt, megállapodással nem zárult". Hasonló ígéretek hangzottak el, mint a köznevelési kerekasztalon, de a sztrájkbizottsági tárgyalás más műfaj – tette hozzá.

A tárgyaláson szintén részt vevő Hajnal Gabriella, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke megerősítette, hogy konkrét megállapodás nem született, arra kaptak ígéretet, hogy a jövő héten írásos anyagot bocsátanak a rendelkezésükre. Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke azt mondta, alapvetően foglalkoztatási kérdésekben várnak gyors előrelépést.

Rétvári Bence Emmi-államtitkár közölte, ismét meghívta a feleket a köznevelési kerekasztalra, és nyitottak az egyeztetésre. Szerinte van értelme a további vitának és van értelme a további egyeztetésnek is. Balog Zoltán szerinte azért nem ment el a megbeszélésre, mert a lillafüredi Fidesz-frakcióülésen volt.

Az államtitkár közölte, hogy a megbeszélésen ismertette azokat a határidőket, témákat, amelyeket a kormány vállalni tud. A sztrájkbizottságnak átadtak minden iratot, ami a kerekasztal első ülésén született, így a napirendet, a vállalásokat és a határidőket is.

Arról is beszélt, hogy a sztrájkbizottság által megfogalmazott 25 pont mintegy fele az aktuálisan végrehajtható, szeptemberi határidővel szerepel a kormányzati besorolásban, amit a kerekasztalon ismertettek. Ezek között találhatók az intézményeket érintő kérdések. További egynegyedük a 2017. januári határidőhöz kapcsolható, és további egynegyedük a 2017-es év folyamán végrehajtandó intézkedéscsomagba sorolható.

Szombatra országos tüntetést szervez a pedagógusok sztrájkbizottsága a fővárosba a Kossuth Lajos térre, a köznevelés és a pedagógusok helyzetének javítását követelve. Múlt hét szerdán Miskolcon demonstráltak a kormány közoktatási politikája ellen, az eseményen ezrek vettek részt.

Az atv.hu pénteken arról írt, hogy a szabolcsi Rozsályon működő Maróthy János Általános Iskolában rendőrök érdeklődtek azok után a tanárok után, akik részt kívánnak venni az országos demonstrációkon.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!