szerző:
hvg.hu

A MÁV csütörtökön visszavonta a szakszervezeteknek tett ajánlatát a 2,2 százalékos béremelésről, és új ajánlatot tett, ráadásul a fenntartó Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az összes ígértet keresztülhúzta, ami váratlanul érte a szakszervezeteket. A Népszabadság úgy tudja, hogy már pénteken bejelenthetik a vasúti munkabeszüntetést.

Közel kétmilliárd forintos többletkiadást jelentene a MÁV-nak a munkavállalóik számára hét elején megígért 2,2 százalékos béremelés, de a vezetőség csütörtökön váratlanul visszavonta korábbi ajánlatát. Az eredeti ajánlat szerint azok a dolgozók részesültek volna az emelésben, akik fizetése nem éri el a havi 450 ezer forintot. Ezen kívül a MÁV fél százalékkal hozzájárult volna az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekhez, valamint évi két alkalommal folyósított volna 25-25 ezer forintot az alkalmazottaknak.

©

Bár a hétfői ajánlat sem fedte teljes mértékben a szakszervezetek igényeit, de akkor lefújták akcióikat, és folytatták volna a tárgyalásokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium bevonásával. Csütörtökön új ajánlatot tett a MÁV, amelyben ugyan 3 százalékos béremelést ígértek, de a többi követelést nem teljesítenék, a szakszervezetek a felajánlott keret szétosztását határozhatnák meg. Ez azonban nem kielégító az érdekképviselet számára, a Népszabadság legfrissebb lapszáma szerint már pénteken sztrájkot hirdethetnek.

Az NFM azonban nem csak a függőben lévő kérdéseket utasította vissza, hanem a MÁV által eddig megígért, teljesítendő követeléseket is. A lap valószínűsíti, hogy érdemben leállhat a vasúti közlekedés: a távolsági járatok felét, valamint az elővárosi járatok kétharmadát továbbra is közlekedtetni kell a jogszabályok szerint, de a járatok jelentős része kimaradhat.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!