szerző:
hvg.hu

Rendőrök érdeklődtek azok után a tanárok után, akik részt kívánnak venni az országos demonstrációkon – mondta az atv.hu-nak Bodnár Barnabás, a szabolcsi Rozsályon működő Maróthy János Általános Iskola egyik pedagógusa.

Egy Szabolcs megyei iskolában állítólag két alkalommal is megkérdezték, kik azok a pedagógusok, akik részt vesznek a tüntetéseken – közölte az atv.hu.

Bodnár Barnabás, a rozsályi iskola pedagógusa szerint a múlt heti miskolci pedagógustüntetés előtt rendőrök jelentek meg a igazgatónál, és arról kérdezősködtek, készül-e valaki a másnapi demonstrációra. "Ha én előre tudtam volna ezt, akkor beteget jelentek, és elutazok a tüntetésre” – idézték a tanárt.

A pedagógus hozzátette, az értekezletről jegyzőkönyv készült, ami bizonyítja az igazát. Arról is beszélt, hogy ma pedig az iskolarendőr látogatta meg az oktatási intézményt, és arra volt kíváncsi, ki utazik szombaton Budapestre. Bodnár Barnabás ezután megkereste az önkormányzatot, ahol állítólag arról tájékoztatták, hogy a hatóság emberei csak amiatt érdeklődtek, hogy kell-e biztosítani az utat.

Az atv.hu-nak az iskola igazgatója, Kicska József nem cáfolta a rendőrök látogatását. Szerinte azonban nem arra voltak kíváncsiak, hogy ki vesz részt a tüntetésen, hanem hogy egyáltalán megy-e valaki. „Állítólag volt olyan, hogy a Parlamentnél tüntettek az egyik önkormányzat által odaszállított dolgozók, és nem jelentették be. Ezért ki van adva a rendőrségnek, hogy ha ilyen van, akkor arról tudjanak” – magyarázta az iskola vezetője.

A rozsályi rendőrőrsön nem tudtak tájékoztatást adni, az atv.hu-t a nyíregyházi rendőrkapitánysághoz irányították, ahonnan még várják a válaszokat a kérdéseikre.

A portál felidézte, hogy szombatra országos tüntetést szervez a pedagógusok sztrájkbizottsága a fővárosba a Kossuth Lajos térre, a köznevelés és a pedagógusok helyzetének javítását követelve. Múlt hét szerdán Miskolcon demonstráltak a kormány közoktatási politikája ellen, az eseményen ezrek vettek részt.

A borsodi megyeszékhely Herman Ottó Gimnáziumának nevelőtestülete januárban nyílt levelet fogalmazott meg, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy az oktatási rendszer olyan súlyos problémákkal küzd, amelyek orvoslása nem halasztható tovább. Eddig több mint 700 intézmény csatlakozott hozzájuk.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!