szerző:
hvg.hu

Egyelőre nem tudni, hogy kap-e valamilyen anyagi támogatást a Nemzetpolitikai Államtitkárságtól az Örökségünk mozgalom, amelynek ugyanilyen című dalát nem a kormány megrendelésére készítették – derül ki a miniszterelnök-helyettes írásbeli válaszából, amelyet Fodor Gábor képviselő kérdéseire adott. Semjén Zsolt szerint a mozgalmat egy paksi cég szervezi, és ötletadója nem kap pénzt a kormánytól.

A 2013-as Összetartozás dala, az emlékezetes Barackfa hangzatos folytatása lehet az Örökségünk. Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár már korábban elmondta, hogy a dal szerzője Gyulai István paksi zenész, és a magyarságukra próbálják emlékeztetni a külföldön élő magyarokat ezzel a kezdeményezéssel.

Azt kérik a külföldön élő magyaroktól a mozgalom gazdái, hogy a dalt énekeljék el maguk is, az erről készített videót töltsék fel a produkció honlapjára, az így készült videókból aztán újabb klipet vágnak majd össze.

Ugyanez olvasható Semjén Zsolt Fodor Gábornak írt válaszában is. A miniszterelnök-helyettes szerint „a produkció a magyar nyelv megőrzésére, a magyarság megtartására ösztönöz, miközben közösséget kovácsol, és kiváló lehetőség arra, hogy erősítse a világ különböző pontjain élő magyarok kapcsolatát az anyaországgal, egymással”. A szervezők azt szeretnék, ha mindenki elénekelné az Örökségünket, felvenné és feltöltené ezt a produkció honlapjára, az oroksegunk.net-re. Az új klipet online mutatnák be.

Az Örökségünk mostani klipjét a Média Paks Kft. munkatársai nem a magyar kormány megrendelésére készítették. A mozgalmat a Média Paks Kft. szervezi, amelyet támogat a paksi önkormányzat és a Paksi Atomerőmű is.

Vida Tünde, a Média Paks Kft. ügyvezetője, a mozgalom ötletadója nem áll szerződéses viszonyban a Nemzetpolitikai Államtitkársággal, a mozgalommal kapcsolatos munkájáért javadalmazást a magyar kormánytól nem kapott – közölte Semjén Zsolt.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság elvi támogatásáról biztosította a kezdeményezést azzal, hogy Potápi Árpád János elvállalta a mozgalom fővédnökségét, emellett megígérte azt is, hogy a Kőrösi Csoma Sándor Program és a Petőfi Sándor Program összesen 150 ösztöndíjasa is segít a dal népszerűsítésében. Az államtitkárság a mozgalom esetleges anyagi támogatásáról később dönt – olvasható a válaszban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!