szerző:
MTI/hvg.hu

Nem.

    A rendszerváltozás óta soha nem látott béremelésben részesültek a pedagógusok, a demonstrálók újabb bérkövetelése már az adófizetőket terhelné - mondta Pósán László szombati sajtótájékoztatóján. Az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes alelnöke szerint a budapesti pedagógustüntetés okafogyott volt. Visszautalt a Pedagógus Szakszervezet 2008-as kongresszusi határozataira, amelyekben többek között szerepelt a pedagóguspálya presztízsének visszaállítása. Azt mondta, éppen ez valósul meg napjainkban, hiszen - állítása szerint - a rendszerváltozás óta soha nem látott béremelésben részesültek a pedagógusok, akik egyszersmind a többi kedvezménynek - rezsicsökkentés, családi adókedvezmény, szja-csökkentés, családi otthonteremtési kedvezmény - is részesei. Pósán szerint a széles körű társadalmi konszenzus követelése is okafogyott, hiszen a nemzeti alaptanterv és a kerettantervek is szakmai műhelyekben, állítása szerint a pedagógusok széleskörű bevonásával készültek. 
    Arra a kérdésre, hogy teljesíti-e a kormány a követeléseket, a képviselő azt mondta: ahol életidegen megoldások születtek, például a pedagógusok bürokratikus túlterheltsége, azt készek felszámolni. Ugyanakkor nem szándékoznak visszaállítani a 22 órás kötelező óraszámot, sem a 18 százalékos béremelést végrehajtani, ugyanis a már elkezdett bérrendezés 2017-ig tart, és a mostani, újabb követelés az adófizetőket terhelné.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!