szerző:
MTI

Az adatvédelmi biztos szerint is aggályos a postatörvény-javaslat.

    Nem felel meg maradéktalanul az alkotmányos követelményeknek a parlament elé terjesztett, postatörvényt módosító javaslat - írja a Magyar Nemzet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke által a parlament illetékes bizottságaihoz megküldött véleményére hivatkozva.
    Péterfalvi Attila szerint a postai szerződésekben a közpénzek felhasználására vonatkozó információk az alaptörvény szerint is közérdekű adatok, ezért a javaslat, amely kivenné őket e körből, alkotmányellenes. Továbbá az előterjesztés aránytalanul korlátozná a posta tevékenységének és gazdálkodásának ellenőrizhetőségét. Ugyanakkor szerinte állami tulajdonú cégeknél is fennállhat "méltányolható érdek" az üzleti adatok, információk titokban maradásához.
    Németh Szilárd (Fidesz) javaslata szerint semmilyen adat sem lehet közérdekű, ami a posta számára "üzleti tevékenysége végzése szempontjából aránytalan sérelmet okozna" - ismerteti az újság, amely emlékeztet: több civil szervezet nyílt levélben kérte a parlamenti képviselőket, hogy ne szavazzák meg a javaslatot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!